reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ovládá 40 % trhu s herními LCD a chystá nové

26.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus ovládá 40 % trhu s herními LCD a chystá nové
Společnost Asus můžeme pokládat za vedoucí firmu na trhu s herními monitory. V minulém roce se jí podařilo získat významný podíl na trhu z nějž nyní ovládá více než 40 procent. Jde přitom o vesměs drahé monitory, na nichž se dobře vydělává.
Herní monitory jsou jeden ze specializovaných druhů hardwaru, o němž je v posledních měsících hodně slyšet a jde o produkty za vysoké částky, mnohdy vyšší než kolik stojí hi-end grafické karty. Lidé do nich ale přesto investují, neboť mají zájem o kvalitní vizuální zážitek, což je dobrá zpráva i pro vývojáře VR headsetů, jejichž produkty se také nebudou prodávat za hubičku. O vývoji trhu s PC se také udává, že se celý stále více orientuje na dražší hardware a low-end z něj postupně mizí, to tedy pokud máme na mysli klasická skládaná desktopová PC.





Firma, která je úspěšná na trhu s hi-end drahými komponentami, si tedy může gratulovat a Asus má určitě důvod ke spokojenosti, neboť na celém trhu s herními monitory se v minulém roce prodalo přes 800.000 kusů, a to pouze v USA, Evropě a na Tchaj-wanu. Uživatelé mají zájem především o modely s rychlou obnovovací frekvencí, zatímco ještě před pár lety jim stačil kvalitní panel s vyhovujícím rozlišením. S rychlou obnovovací frekvencí jsou také spojeny technologie AMD FreeSync a NVIDIA G-Sync, které tak i trh s monitory rozdělily dle popularity grafických karet Radeon a GeForce.





Asus tedy v USA, Evropě a své domovině prodal alespoň 300.000 herních monitorů, a to především modelů z rodiny RoG - Republic of Gamers, kam patří také řada Swift. Nedávno Asus vypustil na trh svůj vlajkový model s rozlišením Ultra HD, tedy PG27AQ s podporou G-Sync, jenž nese 60Hz panel na 27" obrazovce typu IPS. Tento výše zobrazený monitor je také vybaven flexibilním stojanem s možností nastavení výšky a na trhu jej doplňuje další model pro méně náročné uživatele, MG279Q. Ten má stejně velkou obrazovku, ale už z rozlišením 1440p a i díky němu si můžeme nastavit 120Hz obnovovací frekvenci. Je tu ale také verze PG278Q se 165Hz panelem.

Další fotografie ukazuje zbrusu nový model ASUS ROG Swift PG348Q, jenž se dostal na trh teprve nedávno po představení na CES 216 s cenou 1200 USD. To v našich končinách znamená částku 35.000 Kč a jde o velký 34" panel IPS s frekvencí až 100 Hz, podporou G-Sync a s rozlišením Quad HD (3440 x 1440).

Zdroj: Digitimes
reklama