reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Pen Stick: 14nm Cherry Trail v HDMI "tyčce"

5.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus Pen Stick: 14nm Cherry Trail v HDMI "tyčce"
Nabídka těch nejmenších počítačů se 14nm procesory x86 se nám dále rozšiřuje o Asus Pen Stick. Jedná se tedy o dalšího konkurenta pro Intel Compute Stick a jiné počítače, které se zasunují přímo do portu HDMI.
Asus Pen Stick se ale chlubí platformou Intel Cherry Trail, čili budou vybaveny některým ze 14nm procesorů Atom x5-Z8300, x5-Z8500 nebo x7-8700. Všechny mají SDP 2 W a čtyři jádra architektury Airmont, takže záleží pouze na firmě Asus, který z nich si vybere. Jednotlivé procesory se liší především ve frekvenci jader, která začíná na 1,44 GHz, využívá turbo a to končí až na 2,4 GHz u nejlepšího Atom x7. Ten také nabídne o 100 MHz vyšší maximální frekvenci svého grafického jádra, které disponuje 12 shadery a společně s výkonnějším Atomem x5 také dvoukanálový paměťový řadič pro LPDDR3-1600. Atom x5-Z8300 má pouze jednokanálový řadič.





Co se týče dalších specifikací, pak krom Intel Cherry Trail tu máme 2 GB operační paměti, 32GB paměti Flash, 802.11b/g/n Wi-Fi a Bluetooth 4.0, HDMI plné velikosti s krytkou, čtečka karet Micro SD, dva porty USB 2.0 plus micro USB pro napájení, kombinovaný 3,5mm konektor pro slluichátka a mikrofon, podsvícený vypínač a samozřejmostí je podpora Windows 10. Celý počítač má rozměry 121 x 32 x 14 mm.





Ve srovnání s Intel Compute Stick je tak krom novější generace procesorů výhodou mluvící ve prospěch Pen Stick ještě to, že má dva USB plné velikosti. Vypadá to také, že Asus využívá zcela pasivní chlazení, ale je otázka, jak se to podepíše na výkonu procesoru, zda tedy nebude trošku omezeno jejich turbo.

Asus Pen Stick dorazí na trh v posledním letošním kvartálu za cenu 150 USD, což je stejná částka, jakou dnes dáme za Compute Stick. Uvidíme ale až později, v jaké konfiguraci přijde. Očekávat můžeme již předinstalovaný systém Windows 10, který v tu dobu už dávno bude na trhu.

Zdroj: Hexus.net
reklama