reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Project Avalon: Google Ara ve světě desktopů

31.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus Project Avalon: Google Ara ve světě desktopů
Asus vzal probíhající Computex také jako příležitost oslavit deset let své značky RoG, pod níž vyrábí řadu komponent, ale vedle toho představuje také nové produkty. My se podíváme na projekt Avalon, který nám může připomenout skládací telefony Ara.
Asus celou svou prezentaci Republic Press Event, kde v koženém kabátu vystupuje Johnny Shih, předseda firmy Asus, zaznamenal na videu, takže se na celou více než 90minutovou událost můžete podívat na YouTube. Prezentace o projektu Avalon začíná po 20. minutě.


Project Avalon byl představen jako první novinka a jedná se o modulární PC složené z desktopových komponent, které nám připomene projekt Ara, jejž už dříve převzal Google. Telefony Ara se také budou skládat z modulů, jež budeme moci různě obměňovat, čímž půjde telefon postupně a po kouskách vylepšovat. To samé by mělo jít i s počítači Avalon, které se v této době nachází zatím ve stádiu prototypů.






Avalon je tak určen pro ty uživatele, pro něž jsou dnešní PC snad příliš složitá zařízení. Už samy o sobě jsou v podstatě modulární, pokud za moduly můžeme považovat samotné komponenty jako grafickou kartu, desku, procesor, paměti, atd. Zde ale budou tyto moduly jiné a snadněji použitelné bez nutnosti propojovat je kabely pro napájení a data. Například tu máme moduly nabízející zadní I/O porty základní desky. Asus u připravil tři verze pro virtuální realitu, domácí multimediální PC a pracovní stanice, jak ukazuje následující fotografie. Z toho vyplývá, že pro Avalon budou připraveny speciální základní desky, na které takové moduly půjdou napojit.





Asus říká, že počítače tak budeme moci "snadněji sestavit a pořídit levněji", na čímž je třeba se pozastavit. O snadnějším sestavení ani nemusíme pochybovat, ale jako levnější bych takové zařízení v porovnání s klasickým desktopem nečekal. Možná že má tím Asus na mysli cenu s ohledem na budoucí postupné upgrady, ale ani zde si nedokážu představit, jakým způsobem by Avalon měl předčit normální desktopy a jejich komponenty.





Přímo na základní desku budou napojeny přední porty a tlačítka, kde můžete vidět dva USB typu C, dva audio a vypínač s resetem. Jsou tu také dobře přístupné šuplíky pro úložná zařízení, což je prvek, který již dlouho nabízejí i běžné počítačové skříně. Pak tu jsou postranní části, které jsou dle fotografií kovové a bohatě žebrované, ale na to nelze sázet. V levé menší části bude sídlit grafická karta a co má být v pravé větší části, to Asus neprozradil, možná se počítá s prostorem pro další karty. V současné době bychom grafickou kartu museli napojit přes standardní konektor PCI Express a také přes napájecí PCIe, ale Asus pracuje na speciálním "Plug and Play" konektoru, který zahrne vše potřebné.





A pak ještě není jasné, zda taková grafická karta bude moci využít postranní panel coby velký pasiv, jenž by mohl posloužit k jejímu chlazení. Ona je tu ještě možnost, že jde prostě jen o plastovou imitaci, což je ostatně dle poskytnutých informací pravděpodobnější, protože takovým chlazením by se Asus jistě pochlubil (namísto toho mluví o vodním a vzduchovém chlazení). Namísto žeber tak může jít jen o vzduchové průduchy, skrz něž si karta bude moci sama tahat čerstvý vzduch zvenčí. Teplovodivé spojení jejího GPU a pamětí s velkým pasivem by bylo problematické a s vyhlídkou na chabou kompatibilitu vzhledem k různým designům karet. Budeme tak předpokládat, že o takové chlazení nejde.

Projekt Avalon už také podpořila společnost In Win, která pro Asus připravila příslušnou skříň a další firmy jsou zvané. Je tu ale mnoho otazníků především o nabídce komponent a vůbec o smysluplnosti celého projektu, respektive toho, jestli zákazníkům vůbec bude moci nabídnout něco opravdu užitečného a výhodného. Nakonec se může stát, že se výsledných produktů spojených s Avalonem ani nedočkáme.

Zdroj: Asus
reklama