reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus ROG Maximus VIII Impact: nabušená Mini ITX

12.10.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus ROG Maximus VIII Impact: nabušená Mini ITX
Společnost Asus vyšle na trh novou základní desku ROG Maximus VIII Impact, která je na své rozměry 170 x 170 mm velice dobře vybavena, že může zastínit kdejaký větší model. Bude se také hodit pro přetaktování.
Asus ROG Maximus VIII Impact je tedy deska typu Mini ITX založená na čipové sadě Intel Z170 a patici LGA 1151 pro procesory Skylake. Asus se chlubí, že jde z hledika zvuku, ethernetu a konektivity vůbec nejlepší desku tohoto formátu, která je k mání, přičemž to dle specifikací vypadá, že skutečně nepřehání. Podívejme se tedy na to, co všechno nám tento model nabídne, přičemž je tedy zřejmé, že ani tento model nemůže nabídnout více než jeden rozšiřující slot, neboť pak by nemohlo jít o standardní Mini ITX.





Co se týče vertikálně zasunuté karty u kraje desky, jde o napájecí systém Impact Power III VRM pro procesor, jenž si bude brát energii z 24pinového ATX a 8pinového EPS portu. Vypadá to na 12fázové napájení procesoru a díky tomu, tedy především díky použité čipové sadě, budeme moci taktovat procesory Skylake. Především ty s odemčeným násobičem. Máme přitom možnost využít firemní systémový tuning v rámci 5-Way Optimization a Pro Clock, což má posloužit k tomu, abychom ze svého Skylake a pamětí DDR4 získali maximum. Vedle toho tu máme standardní počet dvou slotů DIMM, čili maximální objem paměti je 32 GB, což by snad mělo stačit každému. A samozřejmě tu je také slot PCI Express 3.0 x16 napojený přímo na procesor.





Co se týče vychvalovaného audia, pak zde nemáme obvyklý DAC v podobě ALC1150 od Realteku, ale ESS ES9023P s technologií Hyperstream slibující velice nízkou úroveň šumu. Dále jsou na samostatném krytém audio modulu kondenzátory značky Nichicon, sluchátkový zesilvač. Audio efekty zajistí Asus Sonic Studio II.

Úložná zařízení můžeme připojit ke čtyřem SATA 6 Gbps nebo také konektoru U.2 s podporou NVM Express a propustností 32 Gbps. Asus samozřejmě nezapomněl ani na USB 3.1 s propustností 10 Gbps a nabídl jej na konektoru A i C, vedle nichž tu jsou na zadní straně ještě čtyři USB 3.0 a další dva na headeru. Ethernetový Intel I219-V Gigabit LAN s ASUS LANGuard a GameFirst je zde doplněn o modul Wi-Fi GO! s Bluetooth 4.1 a dvoupásmovým (2,4 a 5 GHz) 802.11ac Wi-Fi s propustností maximálně 867 Mbps a podporou MU-MIMO.

Leckdo by tedy možná uvítal, kdyby Asus nabídl více portů USB, a to namísto tlačítek a displeje pro identifikování problémů a mazání nastavení BIOSu. Rovněž portů SATA by mohl být v některých případech nedostatek, ovšem na desce takových rozměrů už je prostě nutné dělat kompromisy.

Cenu nám Asus ještě neprozradil, stejně jako to, kdy tato novinka přijde na trh.

Zdroj: Hexus.net
reklama