reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASUS ROG XG Station: externí grafika pro notebooky skutečností

30.5.2008, Milan Šurkala, aktualita
ASUS ROG XG Station: externí grafika pro notebooky skutečností
Externí grafika pro notebooky je skutečností. Poté co byly předprodukční vzorky představeny v minulém roce na CES, přichází ASUS se stanicí ROG XG Station skutečně na trh. Tato "hračka" nabídne slušný 3D výkon všem majitelům slabších notebooků...
Externí grafika pro notebooky je skutečností. Poté co byly předprodukční vzorky představeny v minulém roce na CES, přichází ASUS se stanicí ROG XG Station skutečně na trh. Tato "hračka" nabídne slušný 3D výkon všem majitelům slabších notebooků s integrovanými grafickými čipy.



Zařízení se připojuje přes klasické Express Card rozhraní, na druhou stranu se pak připojí k libovolnému monitoru. Nechybí ani audio funkce v podobě technologií Dolby Headphone, Dolby Virtual speaker, Dolby Digital Live a Dolby Pro LogicIIx. Dále jsou k dispozici čtyři USB 2.0 porty.

Nejzajímavějším údajem je patrně grafická karta, která je uvnitř ukryta. Tou je klasická Asus EN8600GT/HTDP/256M, tedy GeForce 8600 GT. Ta v desktopu sice moc výkonná není, ale pro mnoho notebooků může jít o slušně výkonnou vzpruhu. Limitem však bude Express Card sběrnice.

Čip běží na 540 MHz, k dispozici je dále 256 MB 128-bitových GDDR3 paměti o efektivním taktu 1,4 GHz. Velký LCD displej ROG XG Station pak informuje o hlasitosti, taktu GPU, teplotě GPU, aktuálním počtu FPS, rychlosti ventilátoru GPU a také statusu zapojení reproduktorů. Cena zatím nebyl zveřejněna. Potěší však navýšení výkonu, notebook s chipsetem Intel 945GM si polepšil 12×, notebook vybavený čipovou sadou Intel 965GM pak dosáhl 6,7× vyššího grafického výkonu.

Zdroj: www.cdrinfo.com, www.vr-zone.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama