reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus RT-AC87U: první router třídy AC2400

19.8.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus RT-AC87U: první router třídy AC2400
Pro uživatele s velkými nároky na datovou propustnost jejich domácí bezdrátové sítě si Asus připravil router RT-AC87U, který nabídne kombinovanou přenosovou rychlost až 2334 Mbps. Podívejme se, co vše nám slibuje.
Asus RT-AC87U je tedy router s označením AC2400, což znamená, že je kompatibilní s Wi-Fi 802.11ac a měl by dosahovat propustnosti až 2400 Mbps. Ve skutečnosti je to tedy 2334 Mbps, ale to je celkem jedno, protože jde spíše o teoretickou maximální datovou propustnosti při zkombinování frekvenčních pásem. Router stejně jako jiné moderní modely pracuje v 5GHz a 2,4GHz pásmu, přičemž první zajistí až 1734 Mbps a druhé pak díky Broadcom TurboQAM až 600 Mbps, což nám dohromady dá ono maximum. Ovšem abychom oněch 600 Mbps dosáhli, musí být na druhé straně kompatibilní zařízení, jako je například Asus PCE-AC681.






Router využívá 4x4 odpojitelné antény, čili čtyři vysílající a čtyři přijímající a dále tu je technologie MU-MIMO (Multi User MIMO), firemní AiRadar pro zvýšení dosahu bezdrátového rozhraní a o zabezpečení se postará AiProtection od Trend Micro. Asus slibuje, že oproti "standardním 3x3 modelům" tento router nabídne až o 33 procent větší pokrytí, což bylo přepočítáno na 465 metrů čtverečních.





Asus RT-AC87U je samozřejmě vybaven také porty RJ-45, o nichž se ve zprávě ani nezmiňuje. Ve specifikacích ale už je uvedeno, že jde ve všech případech (1x WAN, 4x LAN) o gigabitové porty a vedle nich bude využitelný také jeden port USB 3.0 pro připojení tiskárny nebo nějakého úložného zařízení. Díky tomu si z routeru můžeme vytvořit takový malý NAS, k čemuž se bude hodit také výkon 1GHz dvoujádrového procesoru. Ten totiž může obsloužit datové přenosy a streamování multimédií, neboť pro samotné rozhraní Wi-Fi 802.11ac je vyhrazen rovněž dvoujádrový SoC Quantenna. Asus se chlubí, že díky tomu jsou datové přenosy dvakrát rychlejší v porovnání s "jinými routery", které jsou vybaveny jedním srovnatelně výkonným procesorem.

AiProtection s technologií od Trend Micro slibuje bezpečný provoz a jeho neustálé sledování, přičemž router dokáže uživatele upozornit na případné události a problémy. Samotné nastavení routeru probíhá klasicky přes webové rozhraní ASUSWRT.

Zdroj: TZ Asus
reklama