reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus slaví 10 let značky RoG a představuje nové produkty

8.1.2016, Jan Vítek, aktualita
Asus slaví 10 let značky RoG a představuje nové produkty
Herní značka Republic of Gamers již dosáhla svého desetiletého výročí a její konec se rozhodně neplánuje. Asus naopak rozšiřuje svou nabídku produktů RoG o nová herní PC, periferie, monitor, dokovací stanici nebo základní desku.
Asus na CES přicestoval se širokou nabídkou herních základních desek, monitorů, desktopů, notebooků a herního příslušenství Republic of Gamers (ROG). Mezi novinkami byla dokonce i deska 970 Pro Gaming/Aura, která je založena na obstarožní čipové sadě AMD 970 + SB950, ale jako vůbec první získala certifikaci NVIDIA SLI. My se ale podíváme také na herní monitory, desktop, dokovací stanici a klávesnici.





Jako první se tedy ukazuje ROG Swift PG348Q, který se bude snažit ještě zvýšit podíl firmy Asus na trhu s herními monitory. Na tom prý firma v minulém roce získala slušných 40 procent. PG348Q je velký monitor s 34" úhlopříčkou a zakřiveným panelem typu IPS s rozlišením Quad HD (3440 x 1440). Má tedy poměr stran 21:9. Tento monitor také dosahuje až 100Hz obnovovací frekvence a je kompatibilní s NVIDIA G-Sync pro zajištění plynulého zobrazení bez sekání a roztrhaného obrazu. Přímo při hraní si budeme moci přepínat mezi 60 a 100 Hz (Turbo Key). Funkce Asus GamePlus zase nabídne OSD zaměřovače, vestavěný časovač a počítadlo FPS. ASUS GameVisual pak zase zahrnuje šest obrazových režimů a nakonec můžeme zmínit stereo reproduktory.





Herní desktop ROG GT51 je další novinka, která již získala ocenění 2016 CES Innovation Award (kategorie počítačových her a virtuální reality). Počítač je založen na procesoru Intel Core i7-6700K a grafických kartách NVIDIA GeForce GTX TITAN X v SLI, díky čemuž tu bude dostatek výkonu i pro hraní na třech monitorech v rozlišení 4K. ROG Turbo Gear nabídne možnost snadného přetaktování (otázka je čeho) a software ASUS Aegis II nám umožní monitorovat běh počítače. Dále tu je USB 3.1 na předním panelu a jako bonus dostaneme náramek ROG Band, který umožní počítač na dálku přetaktovat nebo aktivovat jistý Shadow Drive, což je skryté místo na disku pro tajnůstkáře. Počítač je chlazen vzduchem a dle tiskové zprávy má prý ATX skříň "s povrchem z titanu a mědi". Samozřejmě jde pouze o barvu.





Externí grafická dokovací stanice ROG XG2 je určena pro vybrané notebooky Asus a jde o skříň se zajímavým designem využívající červené podsvícení, která může nést desktopovou grafickou kartu s čipem GeForce nebo Radeon. Můžeme k ní notebook připojit nebo od ní odpojit bez nutnosti restartu systému a také jej můžeme prostřednictvím ní nabíjet. Dle zprávy je tu jistý "kruhový design", který umožní využít sílu desktopové grafiky, ale osobně si netroufám říci, co tím měl autor na mysli. Anglická verze mluví pouze o "custom interface" čili o speciálním rozhraní a neoficiální informace tvrdí, že jsou využity pouze čtyři linky PCI Express 3.0 přes dva USB konektory typu C. Právě ty umožňují i napájet připojené zařízení až 100 W energie, takže i nabíjení notebooku by bylo možné, stejně jako libovolné zapojování a odpojování. S plným využití desktopových karet to ale bude problematické, alespoň ve spojení s těmi výkonnými.

Základní desku ROG Maximus VIII Formula jsme zmínili již dříve, a tak jen pár slov k ASUS 970 Pro Gaming/Aura. Tato výše zmíněná deska pro procesory AMD FX má mít tedy jako první model svého druhu certifikaci SLI a vedle toho funkci Aura RGB LED, čili barevné podsvícení. Vybavena je gigabitovým ethernetem od Intelu s ASUS LANGuard a GameFirst a pak má "speciální výstup pro vodní pumpu", což je nejspíše jen druhý napájecí konektor s +12 V běžně používaný ventilátory, který najdeme u procesorového socketu. Najdeme tu ale také dva porty USB 3.0 a M.2 s podporou NVMe.

Monitory ASUS MG budou na trhu doplněny o dva nové s 28" a 24" panely, a to s rozlišením Ultra HD. Bude to konkrétně MG28UQ s 1ms odezvou a nejspíše panelem TN a MG24UQ má už panel IPS a široké pozorovací úhly. Podporována je funkce VESA Adaptive-Sync, a tedy i AMD FreeSync.





Mechanická herní klávesnice ROG Claymore s hliníkovým tělem je vybavena oddělitelnou numerickou částí, která tak bude pracovat i samostatně. K dispozici jsou tlačítka Cherry MX RGB ve verzi Red, Blue, Brown a Black, programovatelné klávesy a N-key rollover, díky němuž nemusíme řešit počet stisknutých kláves, které ROG Claymore dokáže najednou zaznamenat. Klávesnice také umí spolupracovat se základními deskami Asus a ovládat rychlost ventilátorů, spouštět počítač, taktovat CPU a paměti nebo vstoupit do BIOSu.





Nakonec zmíníme bezdrátovou herní myš ROG Spatha s laserovým senzorem (8200 dpi), která je určena především pro hry MMO. Její tělo je vyrobeno z hořčíkové slitiny, má 12 programovatelných tlačítek se spínači Omron, mezi něž patří šest určených pro palec. U hlavních tlačítek si budeme moci nastavit sílu odporu při stisku. Vedle bezdrátového rozhraní můžeme využít také kabel a nastavit si prý dotazovací frekvenci až 2000 Hz (běžně to bývá 1000 Hz).

Zdroj: TZ Asus
reklama