reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Tinker Board zaútočí na Raspberry Pi 3

23.1.2017, Jan Vítek, aktualita
Asus Tinker Board zaútočí na Raspberry Pi 3
Asus se rozhodl, že na trh přinese desku Tinker Board, jež bude mít za úkol přesvědčit zájemce o Raspberry Pi 3 o koupi právě této alternativy. Tinker Board se nesnaží jít zcela vlastní cestou a namísto toho chce být do jisté míry kompatibilní s Pi 3.
To je ostatně od Asusu celkem logický krok, neboť Raspberry Pi nejsou pouze desky, ale celý ekosystém zahrnující různé moduly s dodatečným hardwarem, příslušenstí i operační systémy. Asus 90MB0QY1-M0EAY0 Tinker Board tak bude mít stejnou velikost a rozmístění portů i rozhraní GPIO, ovšem oproti Raspberry Pi 3 chce nabídnout mnohem vyšší výkon. To ostatně Asus ve svých materiálech přímo srovnává.





Tinker Board je založena na čtyřjádrovém procesoru Rockchip RK3288 s 1,8GHz Cortex-A17 a GPU Mali-T764, takže tu je jasná výhoda oproti čtyřjádrovému Broadcomu na 1,2 GHz, jejž nese Pi 3, přičemž dle benchmarku GeekBench má být řešení Asusu téměř dvakrát výkonnější. Dále tu máme 2 GB paměti, čili dvojnásobnou kapacitu, rozhraní HDMI nabídne navíc dekódování H.264 ve 4K, síť je zde 1Gb/s namísto 100 Mb/s, zvukový systém nabídne vzorkování až 192k/24bit, Wi-Fi 802.11n zase vyměnitelnou anténu a verze SDIO je 3.0 oproti 2.0. Vypadá to tak, že řešení Asusu je skutečně z hlediska výkonu výrazně lepší než Pi 3 a firma k tomu říká, že Raspberry Pi bylo na trhu už moc dlouho, takže přichází ona, aby uživatelům nabídla více. Asus si tak moc servítků nebere.





Vedle výkonu či schopností daného hardwaru tu však jsou ještě další důležité otázky, a to především spotřeba, cena a softwarová podpora. Co se týče spotřeby, v klidovém provozu se zapnutým výstupem HDMI (1080p) si deska vezme 2,25 W, což se srovná na 2 W po vypojení HDMI. Maximální spotřeba desky má činit 5 W, a to oproti 3,7 W v případě Raspberry Pi 3. To už může v některým případech hrát velkou roli, zvláště při provozu na baterie.

Asus také říká, že pro Tinker Board přichází s vlastní verzí linuxového operačního systému, který je stejně jako ten pro Pi založený na Debianu. Chce také podporovat další systémy jako Ubuntu, OpenSUSE a rovněž software Kodi. No a nakonec je tu cena, která v britských librách činí 55 oproti 34, a to je také slušný rozdíl. Vypadá to tak, že Raspberry Pi se zatím ničeho bát nemusí, však Tinker Board není první ani poslední alternativa, která se snaží přiživit na jejich úspěchu.

Zdroj: Hexus.net
reklama