reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus USB 3.1 UPD: 10Gb USB typ C a 100 W na předním panelu

24.8.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus USB 3.1 UPD: 10Gb USB typ C a 100 W na předním panelu
Společnost Asus si připravila rešení pro uživatele, kteří si chtějí svou počítačovou sestavu obohatit o rozhraní USB 3.1 s propustností 10 Gb/s a vhod přijde také možnost napájení, a to s až 100 W energie.
Asus USB 3.1 UPD Panel upgrade kit tak obsahuje dva konektory USB 3.1 typu C (oboustranný), přičemž jeden z nich je schopen připojené zařízení napájet až 100 W energie. Lze tak na ně napojit třeba notebook a ten z panelu dobíjet.





Tento kit ale potřebuje moderní základní desku s čipovou sadou Intel Z170 a rozhraním SATA Express (16 Gb/s). Právě toto rozhraní totiž nabídne potřebnou propustnost pro dva rychlé USB 3.1, ovšem kit se dá použít i jinak. V pouzdru pro 5,25" šachtu je totiž ve skutečnosti uložena krátká karta pro rozhraní PCI Express 3.0 x1, které však nabídne pouze 8 Gb/s a pokud využijeme starší desku, ta bude mít na kratších slotech PCI Express pouze rozhraní 2.0, a tedy i poloviční propustnost. Asi není žádný důvod, proč by se tento kit nedal využít i na starších deskách s první verzí SATA Express nebo s PCI Express 2.0, ale v takovém případě nemá jeho koupě smysl, neboť pak nemůžeme dosáhnout propustnosti rozhraní USB 3.1 (10 Gb/s).





Karta je založena na kontroleru ASMedia ASM1142, který je schopen pracovat s rozhraními PCIe 2.0 x2 nebo PCIe 3.0 x1, což tedy také, že maximální propustnosti rozhraní USB 3.1 v tomto případě dosáhnout ani nelze. K zapojení panel potřebuje už jen dodávaný propojovací kabel SATA Express. Ze napájecího zdroje počítače pak ke kartě připojíme dva konektory Peripheral Power (MOLEX), jež dodají potřebných 100 W energie. Tuto funkci má USB 3.1 UPD Panel nabídnout jako vůbec první zařízení svého druhu.

Asus USB 3.1 UPD Panel má již brzy přijít na trh, ovšem cenu nám výrobce zatím neprozradil.

Zdroj: TZ Asus
reklama