reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus uvádí výkonnou ROG Maximus VIII Extreme i GTX 980 Ti Matrix

9.11.2015, Jan Vítek, aktualita
Asus uvádí výkonnou ROG Maximus VIII Extreme i GTX 980 Ti Matrix
Hned dva nové výkonné kusy hardwaru si pro dnešek připravila společnost Asus pod značkou Republic of Gamers. Jedná se o základní desku a grafickou kartu Maximus VIII Extreme/Assembly a Matrix GTX 980 Ti.
Asus Maximus VIII Extreme/Assembly je tím nejlepším, co může tato firma pro procesory Intel Skylake nabídnout. Jde tedy pochopitelně o desku vybavenou čipsetem Z170, která je určena pro herní sestavy a přetaktování. Deska představuje nové zbarvení, přičemž výrobce mluví o Plasma Copper, která se přidává k dosavadní černé a červené, které u RoG dosud převládaly. Fotografie ale vydá za tisíc slov:





Z fotografie můžete také vyčíst, že tu máme dva podstatné kusy příslušenství, a to jednak přední panel SupremeFX Hi-Fi se sluchátkovým zesilovačem a pak tu je také karta ROG 10G Express nabízející ethernet s propustností 10 Gb/s (či 1 Gb/s nebo 100 Mb/s) a vybavená řešením od Aquantia a Tehuti Networks. Zda něco takového vůbec dokážeme využít, to už je na každém z nás.





Maximus VIII Extreme/Assembly zahrnuje stejně jako jiné moderní desky Asus tzv. 5-Way Optimization pro automatické ladění sestavy, Pro Clock pro jemné nastavení základní frekvence BClk, Extreme Engine Digi+ pro přesné napájení procesoru a T-Topology pro lepší přetaktování pamětí DDR4. Audio systém využívá DA převodník ESS ES9018K2M, jistý AD převodník od Cirrus Logic, dále dva operační zesilovače Texas Instruments LM4562, přičemž v samostatném modulu pro počítačovou skříň je zesilovač TPA6120A2. To slibuje zvuk v kvalitě až 32bit/384 kHz a schopnost vybudit až 600Ohmová sluchátka.

Tato deska má dále ve výbavě čtyři PCI Express 3.0 x16, ale pouze tři z nich budou napojeny na procesor a poslední si vezme na starost čipová sada. K té je připojen také jeden konektor M.2 (podporuje i U.2) s propustností 32 Gb/s a NVM Express. U takové desky nesmí chybět 10Gb/s rozhraní USB 3.1 na třech portech typu A a jednom typu C.

Grafické karty Asus ROG Matrix GTX 980 Ti jsou vybavovány těmi nejlepšími GPU GeForce GTX 980 Ti, k nimž se Asus dostane a dle tiskové zprávy. Oproti normálním kartám GTX 980 Ti jsou tyto totiž přetaktované a pro Matrix GTX 980 Ti se tak rezervuje jen nějakých 15 % GPU. Něco podobného ostatně využívá také firma Gigabyte (Gauntlet Sorting). Tyto karty jsou také vyráběny technologií Auto-Extreme, čili zcela automatickým procesem, díky němuž je zadní strana karty holá a hladká a Asus uvádí, že každá součástka je díky tomu umístěna precizně a výsledek je vždy kvalitní.





Oproti referenčním modelům tak Matrix má dosáhnout o 19 % vyššího výkonu. O to se zaslouží také chlazení DirectCU II slibující vysoký výkon a tichý provoz. Dále tu máme 14fázové napájení Super Alloy Power II s možností odemknout vyšší napětí využitelné pro přetaktování při chlazení tekutým dusíkem. Barevné LED pak při provozu ukazují aktuální úroveň zátěže.

Zdroj: TZ Asus
reklama