reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Z10PE-D8 WS: když jeden Xeon nestačí

12.9.2014, Jan Vítek, aktualita
Asus Z10PE-D8 WS: když jeden Xeon nestačí
Společnost Asus se pochlubila svou dvousocketovou základní deskou Z10PE-D8 WS, která je vybavena moderními LGA 2011-3 určenými především pro nejnovější procesory Xeon, jež nabídnou až 18 jader.
S pomocí základní desky Asus Z10PE-D8 WS si tedy můžeme vytvořit velmi výkonnou pracovní stanici, ovšem nebude to zadarmo. Deska samotná přijde s cenou 599 USD, ovšem to je prkotina vedle ceny nových procesorů Intel Xeon E5-2600 v3, mezi nimiž vyniká 18jádrový model se 45 MB L3 cache schopný zpracovávat najednou 36 procesových vláken. Jde o Xeon E5-2699 v3, jemuž Intel nasadil cenovku 4115 dolarů. Existují samozřejmě ale i slabší a podstatně levnější Xeony.






Nová deska od Asusu je formátu SSI EEB (Server System Infrastructure Enterprise Electronics Bay), využívá firemní kartu Asus Pike II (Proprietary I/O Kit Expansion) pro zařízení s rozhraním 12Gbit/s Serial Attached SCSI (SAS) a podporuje SSD karty PCI Express (PCIe) 3.0 x4 M.2 i s délkou 110 mm. Pro snadnou správu poslouží Asus Q-Code Logger a případné problémy s napájením odhalí Dr. Power LED.





Vedle dvou procesorových socketů, z nichž každý má k dispozici čtyři paměťové sloty (desky s LGA 2011-3 jich mají běžně osm na jedno CPU) je tato deska vybavena samými sloty PCI Express 3.0 x16. Je jich celkem sedm a takovou nabídku můžeme využít pro zapojení až čtyř grafických karet NVIDIA či AMD nebo pro výkonná SSD, řadiče RAID, apod.

Deska Z10PE-D8 WS také slibuje kvalitní komponenty. Mezi ně patří Dr. MOS (Driver MOSFETy), cívky Beat Thermal Chokes II s až 94% efektivitou a také japonské kondenzátory s udávanou životností 12.000 hodin při nejvyšší povolené teplotě, což je celých 105 °C. Při nižších teplotách, konkrétně tedy 65 °C, mají tyto kondenzátory udávanou životnost 1,2 milionu hodin.

Dále tu máme konektory napájení ProCool, jež mají zajistit kvalitní spojení se svými protějšky vedoucími ze zdroje, takže slibují nižší přechodové odpory bez rizika vyhřátí. Zmínit můžeme také správu chlazení a nastavení ventilátorů, což lze ponechat na automatice, nebo si ventilátory spravovat sami manuálně. Zmíněný Asus Q-Code Logger poslouží k záznamu chybového kódu na připojený flash disk stiskem jednoho tlačítka, což bude užitečné při diagnostice případných problémů. K tomu samému je určen i displej Dr. Power LED.

Zdroj: TZ Asus
reklama