reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus Z87-Deluxe/SATA-Express: vybavena pro rychlá SSD

23.12.2013, Jan Vítek, aktualita
Asus Z87-Deluxe/SATA-Express: vybavena pro rychlá SSD
Společnost Asus si připravila modifikaci své základní desky Z87-Deluxe vybavené socketem LGA 1150. Jde o základní desku Z87-Deluxe/SATA-Express, jejíž označení jasně vypovídá o její hlavní výhodě - novém rozhraní pro velmi rychlá SSD.
ASUS Z87-Deluxe/SATA-Express je tedy modernější a ještě lépe vybavenou verzí vlajkové lodi této firmy pro procesory Haswell. Stát by se tak měla novým nejlepším modelem své řady s nabídkou dvou rozhraní SATA-Express, což je spojení známých Serial ATA a PCI Express. Jedná se tak o využití fyzické vrstvy PCI Express 2.0 x2 pro přenos dat pomocí protokolu SATA, což nabídne hrubou datovou propustnost 8 Gb/s v jednom směru, obousměrně tedy 16 Gb/s. To nám dává maximum 1GB/s pro čtení nebo zápis.





Oba porty SATA-Express najdeme dole vedle chladiče čipové sady. Jedná se o dva klasické SATA porty vedle sebe plus jeden menší, dosud neznámý. Sedmipinové SATA porty poslouží pro dvě PCIe linky, zatímco zbývající menší konektor dodá potřebné čtyři piny, aby jich ve výsledku bylo 18, čili počet vyžadovaný rozhraním PCI Express x2. Jedná se o standardní konektor SATA Express, jaký bychom měli najít i u jiných desek.





Nicméně zatím nejsou na trhu žádná SSD s rozhraním SATA-Expres, takže Asus dal k dispozici také malý plošný spoj s redukcí, která umožní pomocí těchto portů připojit klasickou kartu pro rozhraní PCI Express. Ta již byla vyzkoušena s modelem Asus RAIDR Express PCI-Express SSD, jenž na ní dosáhl přenosových rychlostí až 750 MB/s.





Zbytek desky je v podstatě identický s modelem Z87-Deluxe. Mám tu tedy 16fázové VRM napájení procesoru, tři PCI Express 3.0 x16 s klasickou konfigurací x16/-/-, x8/x8/- nebo x8/x4/x4 a čtyři PCI Express 2.0 x1

Z87 Express obsahuje celkem šest portů SATA 6 Gbps, z nichž dva vedou k portům SATA Express, do nichž tak můžeme zapojit i normální SATA disky a čtyři mají klasickou podobu. Portů USB 3.0 tu máme osm a dále nechybí dvojice Gb Ethernetových portů, Bluetooth 4.0 a také moderní Wi-Fi 802.11ac. Monitory můžeme zapojit pomocí DisplayPort 1.2 či HDMI 1.4a a zapomenout nesmíme na osmikanálové HD audio.

Zdroj: Tweaktown
reklama