reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ATI Radeon HD 5970 v podání dalších výrobců

19.11.2009, Jakub Doležal, aktualita
ATI Radeon HD 5970 v podání dalších výrobců
Grafický akcelerátor založený na novém jádře Hemlock začínají postupně představovat různí výrobci. Jako první jsme vám představili kartu od společnosti Gigabyte, nyní si představíme další modely. Další v pořadí je společnost XFX, která představila...
Grafický akcelerátor založený na novém jádře Hemlock začínají postupně představovat různí výrobci. Jako první jsme vám představili kartu od společnosti Gigabyte, nyní si představíme další modely.



Další v pořadí je společnost XFX, která představila dokonce dva modely, přičemž jeden z nich je označen jako „Black Edition“. Obě karty mají víceméně stejné specifikace, tedy podpora rozhraní DirectX 11, možnost zapojení v režimu CrossFireX, jádro taktované na 725 MHz, 3200 Stream procesorů, 2 GB GDDR5 pracující na frekvenci 4000 MHz, dva DVI výstupy a jeden Mini DisplayPort.

Jak již bylo řečeno v úvodu, výrobce XFX vydá celkem dva modely. První z nich nijak nevybočuje svými parametry z řady, avšak druhý model označený jako „Black Edition“ by měl nabídnout speciální „OverVolt Tool“ utilitu, která umožní posunout hranice taktování zase o kus dále. Karta samotná nejspíše bude částečně upravena. Dostupnost výrobků XFX, potažmo ceny pro evropský trh, jsou zatím velkým otazníkem.



Společnost PowerColor rozhodně nemůže chybět a také přispěchala s novým modelem. Ten se však od referenční karty prakticky neliší a nabídne stejné specifikace jako například „obyčejná“ verze Radeonu HD 5970 od XFX. Samozřejmostí je použití odlišné textury na přední straně chladiče. Aby se tato karta alespoň částečně odlišila od zbytku je přibalena nejnovější závodní hra s titulem Dirt 2. Tento závodní simulátor byl za značné podpory společnosti ATI vyvinut jako demonstrace schopností nového rozhraní DirectX 11. Dostupnost tohoto modelu je neznámá, avšak známe alespoň cenu, která se pohybuje v rozmezí 13 500 až 14 500 Kč.



Pak je tu verze od tradičního partnera ATI, společnosti Sapphire. Ta nabízí mírně přetaktovanou verzi HD 5970 2GB GDDR5 OC, jejíž jádro tiká na 735 MHz a paměti na 4040 MHz. K ní jsou přibaleny kupóny na tituly Battle Forge a Dirt 2.



Na závěr si představíme Radeon HD 5970 v podání známého výrobce MSI. Výrobce si kartu označil jako R5970-P2D2G. Použité chlazení, či nastavení jednotlivých komponent je také víceméně stejné s referenčním modelem. Na rozdíl od společnosti PowerColor je však tato karta vyrobena z velmi kvalitních komponent, které splňují velmi přísné armádní požadavky. Lze tak dopředu odhadnout, že by karta měla lépe zvládat vysoké takty, neboť toho použité komponenty více vydrží. MSI si taktéž dovolila vlastní grafické pojetí přední části chladiče. Pokud plánujete zakoupit tento model, počítejte se stejně problematickou dostupností jako u ostatních výrobců, cena by měla odhadem pohybovat v rozmezí 14 000 – 15 000 Kč.



Zatím se tedy výrobci příliš nepředvedli a na trh dodávají víceméně ty samé karty, které se liší pouze jiným „obrázkem“ na chladiči. Jedná se však o první modely a je velmi pravděpodobné, že po nějaké době přidají do svého portfolia různé přetaktované verze. Bohužel největším problémem všech výrobců je mizerná dostupnost.

Zdroj: TCM
reklama