reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atlas od Boston Dynamics zvládá už i parkour a vnímání okolí

17.8.2021, Milan Šurkala, aktualita
Atlas od Boston Dynamics zvládá už i parkour a vnímání okolí
V Boston Dynamics dělají se svými roboty pokroky a máme zde další video, ve kterém hrají hlavní roli schopnosti humanoidního robota, kterého pojmenovali Atlas. Zvládá salto dozadu, skoky přes překážky a umí už i lépe reagovat na okolí.
Boston Dynamics známe především díky žlutému robotovi Spot, který připomíná psa. Na Internetu se ale objevilo už i několik videí, která ukazovala humanoidního robota se jménem Atlas. Předváděl tanečky i skoky a v posledním klipu posunul hranice možného opět o kousek dál. Týmy připravili jednoduchou parkourovou trať a naučili robota ji zdolat různými skoky včetně salt dozadu. Proti minulosti tu jsou ale dva zásadní rozdíly.
 
 
Tím prvním je to, že Atlase naučili více využívat horní část těla. Ten tak dokáže opřením se o ruku pomoci si v přeskoku přes překážku. A právě používání horní poloviny těla bude důležitou částí dalšího vývoje. Dalším rozdílem je to, že Atlas už dokáže lépe reagovat na své okolí. Dosud robot předváděl kreace a reagoval na své vlastní problémy v rovnováze a cílové pozice, které měl dosáhnout, nevnímal však přímo své okolí. I když je výsledná sekvence stále svým způsobem předprogramovaná, tentokrát už robot dokáže přizpůsobit své následující pohyby podle toho, jaké je prostředí, a vybrat si z "repertoáru pohybových šablon". Boston Dynamics zveřejnili i krátký "film o filmu", kde uvidíte i mnoho pádů robotů při vývoji, což vysvětluje, že jsou tak moc odření.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama