reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atmosféra Marsu je plná kovů, jejichž rozprostření odporuje modelům

18.4.2017, Jan Vítek, aktualita
Atmosféra Marsu je plná kovů, jejichž rozprostření odporuje modelům
NASA dokázala vůbec poprvé detekovat stálou přítomnost kovových iontů v atmosféře jiné planety než Země. Touto jinou planetou je Mars a objev učinila známá sonda MAVEN, která měla nedávno sama dost svých starostí kvůli možné srážce s Phobosem.
Srážka s Phobosem sondy MAVEN byla úspěšně zažehnána, a tak se nyní můžeme věnovat jejímu novému objevu kovových iontů stále přítomných v atmosféře Marsu. O jaké kovy jde? Detekováno bylo železo, hořčík a sodík a očemž se teoretizovalu už dříve na základě modelů o rozprostření meteorických iontů, které byly zase založeny na tom, jak věci fungují na Zemi. Skutečnost ale dosavadní teorie smetla ze stolu.





Objev ohlásil Joseph Grebowsky z Goddardova vesmírného centra NASA, který k tomu poznamenal, že díky rozprostření kovových iontů bylo odhaleno, že se pomocí větrů a elektrických polí přesouvají ionosférou Marsu, která je tak očividně dynamická. Zdrojem těchto iontů je neustálý déšt vesmírného materiálu, který se částečně či úplně vypařuje v atmosféře. Už v ionosféře dochází k odštěpení elektronů od kovových atomů, čímž vzniknou nabité ionty. V ionosféře Země jsou pak ovlivňovány jejím magnetickým polem, takže se uspořádávají dle jeho siločár.

Mars však postrádá své globální magnetické pole, takže v jeho ionosféře by se ionty neměly uspořádat do pásů. Na Marsu existují pouze slabá lokální magnetická pole jako pozůstatek toho celoplanetárního, ale ta se v žádném případě nemohou srovnat s tím, co máme na Zemi.




- lokální magnetická pole na Marsu -


Vědci tak dle svých počítačových modelů očekávali, že naleznou železné ionty níže v atmosféře Marsu a hořčíkové zase výše. Namísto toho jsou velice dobře promíchány. Stějně tak tu existují lokální pásy iontů v místech, kde je zůstatkové magnetické pole planety nejsilnější, s čímž se také nepočítalo.

Vypadá to tak, že atmosféra plná iontů bude ve Sluneční soustavě běžná u těles, které vůbec nějakou atmosféru mají, neboť meteorické roje jsou běžný jev. Nicméně distribuce iontů a jejich následný "život" na planetách a měsících je něco, čemu evidentně stále plně nerozumíme.

Zdroj: NASA
reklama