reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Atomera slibuje recept na prodloužení Mooreova zákona

27.10.2016, Jan Vítek, aktualita
Atomera slibuje recept na prodloužení Mooreova zákona
O společnosti Atomera jsme doposud moc neslyšeli, ale právě ta říká, že našla způsob, jak prodloužit platnost Mooreova zákona. A to ne vývojem nových výrobních procesů pro tvorbu ještě titěrnějších komponent, ale jinak.
Atomera nepřichází se žádným "rychlokvaškovým" vylepšením, ale s řešením, které vyvíjela přes deset let a které by mělo jít aplikovat na stávající výrobní technologie se stávajícím vybavením. To je asi nejdůležitější vlastnost jejich technologie, neboť sebelepší řešení může být nepotřebné, pokud by vyžadovalo přestavbu celých linek a vývoj či nákup zcela nového zařízení, což je v dnešní době už tak drahé, že si to mohou dovolit pouze ty největší firmy. Řešení firmy Atomera tak má vdechnout nový život již existujícím výrobním procesům.





Společnost Atomera vede Robert Mears, jeden z vynálezců zařízení EDFA (Erbium Doped Fiber Amplifier), které zvládá zesilovat signály v optických kabelech, aniž by bylo nutné je nejdříve konvertovat na elektrické. Právě ten slibuje, že nabídka jeho firmy spočívá v efektivnějším využití starších procesů, díky čemuž by se s jejich pomocí tvořily podstatně lepší produkty. Jde tak o poněkud odlišný přístup, než jaký razí takový Intel, který se snaží co nejrychleji přecházet na nové a nové procesy. Je to vidět i nyní, kdy jej čeká přesun ze 14 nm na 10 nm, což je proces, který jiné firmy alespoň částečně přeskočí. Právě tento intelovský model v poslední době dostal velké trhliny a není divu, že jiné firmy se snaží jít spíše cestou co nejlepší optimalizace toho, co již funguje. Ostatně koláč z minulého roku ukazující výdělky firmy TSMC z jednotlivých procesů dokládá, že ani stařičké 150 či 180nm ještě nejsou k nepotřebě a ještě by se z nich teoreticky dalo něco vyždímat. To pochopitelně nelze přímo srovnávat s Intelem, který nefunguje jen jako smluvní výrobce všemožných čipů, ale stále má v provozu i 65nm továrny.





Atomera nabízí konkrétně svou Mears Silicon Technology (MST), která do křemíkové mřížky vkládá vrstvy kyslíku, což má mít za následek nižší úniky proudu a lepší vodivost obvodů. Mears uvádí, že jejich technologie má ekvivalentní dopad jako přechod na nový výrobní proces, takže firmy jako TSMC by jistě mohly mít o ni zájem. Však právě TSMC už představilo několik verzí svého 28nm procesu, a to HP, LP, HPL, HPM a nejnověji HPC+ z minulého roku. Můžeme ale očekávat, že pokud se technologie Atomery využije, tak to bude asi už na novějších procesech, jako je 14nm a 16nm (20nm).





Robert Mears je připraven tuto technologii poskytnout výrobcům a očekává, že v blízké budoucnosti získá první významné zákazníky. Tvrdí přitom, že MST je schopna se stávajícími technologiemi nabídnout to, co budoucí méně než 10nm procesy, a to za zlomek ceny. Ale to pouze za předpokladu, že si jí všimnou velcí výrobci čipů.

Zdroj: Extremetech
reklama