reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AU Optronics vyvinul 144Hz panely AHVA

9.9.2014, Jan Vítek, aktualita
AU Optronics vyvinul 144Hz panely AHVA
Známý výrobce panelů, AU Optronics patřící do skupiny BenQ, vyvinul panely typu AHVA, které se mohou pochlubit obnovovací frekvencí až 144 Hz. Je tedy celkem zřejmé, pro co budou především určeny.
Vysokorychlostní panely se uplatní především u herních monitorů, které nabízí rychlé panely pro akční hry a také stereoskopické 3D zobrazení, kde je vysoká obnovovací frekvence velmi důležitá, protože se dělí dvěma. Nicméně 144Hz panely jsou typu TN a ty se nemohou svými pozorovacími úhly rovnat panelům jako IPS, VA, apod. AU Optronics by tak měla být první firmou, která nabídne 144Hz panely nepatřící mezi TN. Nicméně Samsung již delší dobu má něco podobného, a sice 120Hz panely PLS.





Technologie AHVA (Advanced Hyper Viewing-Angle) nabízí podobnou kvalitu jako panely IPS od LG Display nebo zmíněné PVA od Samsungu. AU Optronics ji tedy použil u svého nejnovějšího panelu, jímž je M270DAN02.3. Jde o 27" úhlopříčku s rozlišením 2560 x 1440 pixelů, kontrast 1000:1, jas 350 cd/m2, pozorovací úhly 178° v obou směrech a gamut sRGB, takže jde o slušné specifikace. Nicméně nebyla uvedena odezva a je pravděpodobné, že ta se stále pohybuje kolem 5 ms. Panely typu TN přitom nemají problém nabídnout odezvu 1 ms.

Výrobce také uvedl, že tyto panely již jsou ve výrobě, ovšem zatím nebylo uvedeno, v jakém produktu se poprvé představí. Je možné, že prvním zákazníkem bude firma Asus, která panely AU Optronics používá u svých herních monitorů, ale ve svých monitorech je mají či měly i firmy Sony, NEC, Lenovo, Panasonic, Dell, Apple, Viewsonic, Acer a Toshiba a samozřejmě BenQ.

Zdroj: Hexus.net
reklama