reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AUO, LG a Samsung si chystají LCD s novými rozměry i rozlišením

26.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AUO, LG a Samsung si chystají LCD s novými rozměry i rozlišením
Vedoucími firmami v klání výrobců počítačových monitorů jsou LG a Samsung, čili právě od nich se očekává, že jako první přinesou na tento trh inovace, přičemž zmínit můžeme ještě AU Optronics. Právě to se chystají, takže jaké novinky to budou?
Na trhu s počítačovými monitory tedy patří mezi lídry firmy LG Display, Samsung a také známý výrobce LCD panelů, AU Optronics. Jejich nabídku chystanou pro tento rok prozkoumal TFT Central, který se podíval do produktových roadmap, abychom získali představu, jaké novinky si pro nás tyto firmy chystají.





Co se týče společnosti AU Optronics, ta plánuje nové ultraširoké a zahnuté panely s úhlopříčkami 30" a 35". Půjde o panely typu VA se shodným rozlišením a obnovovací frekvencí, a to 3440 x 1440 a 144 Hz. Takováto kombinace jde ale až za možnosti rozhraní DisplayPort 1.2, takže je můžeme předpokládat, že výsledné monitory budou vybaveny rozhraním DisplayPort 1.3. Na to pochopitelně budeme potřebovat i novou grafickou kartu. Mezi další specifikace patří kontrast 3000:1, jas 300 nit a pozorovací úhly 172 ° a 178 °.

LG Display se chystá nabídnout více monitorů s tenounkými okraji, a to v různých velikostech. Vedle toho si LG chystá také monitor LM375UW1 typu IPS s úhlopříčkou 37,5 palců, rozlišením 3840 x 1600 a statickým kontrastním poměrem 1000:1. Tento monitor se bude hodit především pro sledování filmů na Blu-ray, ovšem už ne tak pro hraní akčních her, neboť jeho Gray-to-Gray odezva je dlouhých 14 ms.

Společnost Samsung plánuje představení nového QHD monitoru (2560 x 1440) s úhlopříčkou 31,5" a obnovovací frekvencí 144 Hz, jenž přijde na trh až někdy ve třetím čtvrtletí a pravděpodobně půjde o herní model. Dále Samsung dokonce plánuje představit monitory s poměrem stran 32:9 na velkých 41" a 49" panelech, které si chystá také až na podzim. Je celkem zřejmé, že tyto monitory nebudou mít plochou obrazovku. Pro pracanty vyvíjí také 31,5" monitor s rozlišením 8K4K (7680 x 4230 pixelů), jehož barvy pokryjí prostor Adobe RGB.

Zdroj: TFT Central
reklama