reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Australský robot postaví dům z cihel za dva dny

29.7.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Australský robot postaví dům z cihel za dva dny
Nejrůznější roboti mohou nahradit pracovníky ve spoustě oborů, protože mnohdy dokážou pracovat efektivněji. Australská společnost plánuje se svým robotickým ramenem stavět budovy rychleji než zedníci.
Robotika nachází své využití ve velkém počtu odvětví, kde by jinak musela práci vykonat lidská ruka. Nejinak už tomu je i ve stavebnictví. Roboti představují zejména tu výhodu, že dokážou daný úkol splnit rychleji a i s menšími náklady než zedníci. Australská společnost Fastbrick Robotics vyvíjí nejnovější model svého robota, který bude schopný postavit dům z cihel za dva dny a s ušetřením asi 10 % nákladů. Robotický zedník dostal pojmenování Hadrian X, což je narážka na římského císaře Hadriána a jeho slavný kamenný val ve Velké Británii.

Celý projekt okolo Hadriana X sahá až do roku 2005. Tehdy CEO společnosti Fastbrick Robotics, která má stavební stroj na svědomí, Mike Pivac a jeho bratranec Mark Pivac začali vymýšlet nový způsob, jak stavět v budoucnosti budovy v Perthu. A nyní mají v plánu vytvořit nového robota Hadrian X, který bude pomocí jednoho ramena sám stavět jednotlivé cihly a sebe a lepit je k sobě nikoliv maltou, ale speciální lepicí směsí. Ta je používána i na videu, ve kterém prototyp robota staví z jednotlivých cihel malý domek. jedná se ale zatím jen o demonstrační záběry, a proto se na vývoji lepidla, které bude vyhovovat všem normám, ještě pracuje.


Pro jednodušší transport bude 30metrové robotické rameno Hadriana X, které by mělo v Austrálii v budoucnu stavět budovy, umístěno na velkém autě. Po pásu, který je součásti ramena, jezdí jednotlivé cihly, jak je možné vidět na videu. Na ně je následně aplikována lepicí směs a cihly jsou poskládány s přesností 0,5 mm do požadovaného tvaru. Stroj je vybaven laserovým naváděcím systémem. Tato nejnovější generace, Hadrian X, má být schopna takto poskládat 1000 cihel ze jednu hodinu, stroj ve videu pracuje rychlostí přibližně 225 cihel za hodinu.

"Dostává se nám pozornosti z celého světa. Máme zájemce z více než 50 zemí po světě," prohlásil CEO Fastbrick Robotics Mike Pivac, který necílí jen na Austrálii. Zároveň dodává, že jejich úmyslem vůbec není sebrat zedníkům práci. Stále totiž bude spousta práce, kterou stroj nebude moct udělat. I když bude robotické rameno odvádět samo většinu úkonů, lidských rukou bude stále potřeba, v Austrálii je podle něj navíc nedostatek zedníků.

Zdroje: IFLScience, businessinsider.com, 3ders.org

reklama