reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Automatické byty: bydlení budoucnosti?

11.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Automatické byty: bydlení budoucnosti?
Dokážete si představit, že jednou bude ve vašem obydlí vše zautomatizované? Právě na této myšlence stojí projekt, který se nazývá Brain of Things. Roboti se v automatických bytech o vše postarají sami.
Zakladatel tohoto startupu Brain of Things se jmenuje Ashutosh Saxena a má v plánu vybudovat zcela automatické apartmány v Kalifornii. Takové "chytré domovy" mají podle něj mnohem větší smysl než třeba autonomní auta. To hlavně z toho důvodu, že v našich domovech trávíme mnohem více času.

Tyto robotické byty v Kalifornii staví Brain of Things na třech lokacích. A jak takový byt bude vypadat? V prvé řadě bude samozřejmostí automatické rozsvěcování a zhasínání světel, přičemž systém sám rozpozná i potřebnou intenzitu - když například půjdete v noci do lednice, světlo bude tlumené. Hlavní pointa je však v tom, že zařízení se naučí zvyky obyvatelů domova. Podle toho si pak třeba žaluzie "zvyknou", kdy se mají zvednout, nebo naopak spustit - záleží, jestli je čas jít spát, či vstávat.

Samozřejmostí bude i to, že systém se sám postará, aby hlásil poruchy v domácnosti - například když dobře nefunguje klimatizace či topení nebo se objeví problém s vodovodním potrubím. Obyvatelé takového apartmánu se nebudou muset starat ani o krmení svých domácích mazlíčků. Když budou před dveřmi stát hosti, systém sám odešle live videopřenos do chytrého telefonu majitele.





O všechno se bude starat 20 senzorů, většina věcí v bytě bude naprosto zautomatizovaná, ale i tak se bude vše dát ovládat například i pomocí aplikace v chytrém telefonu nebo hlasovými příkazy. Aby se však zachovala určitá míra soukromí, v ložnici žádné senzory nebudou. Dále pak také Brain of Things zaručuje, že veškerá data nepřekročí práh budovy.

V současné době má Brain of Things už několik fungujících automatických bytů v Santa Rosa v Kalifornii. Automatický systém vyjde na 125 dolarů měsíčně (přibližně 3000 korun), k této ceně se ale musí připočítat ještě výše nájemného za samotný byt.

Otázkou je, jestli lidé v takových bytech chtějí opravdu žít. A pokud ano, nejedná se o příliš levnou záležitost. Tento projekt se však jeví spíš jako alternativa pro staré nebo nemocné lidi, kteří neustálou péči skutečně potřebují.

Zdroj: engadget.com, dailymail.co.uk
reklama