reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní lodě a roboti brázdí norský fjord

11.3.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní lodě a roboti brázdí norský fjord
I autonomní lodě a roboty určené k práci pod vodou je třeba někde testovat. S touto myšlenkou vzniklo oficiální testovací středisko v norském fjordu, kde si společnosti mohou zkoušet prototypy svých autonomních zařízení.
V Kalifornii se mohou testovat autonomní automobily, v dnešní době to není nic neobvyklého. To jsou ale autonomní dopravní prostředky určené pro souš, někde se musí testovat i autonomní čluny a nejrůznější roboti určení k operaci pod vodou. Taková zařízení je třeba testovat v přirozených podmínkách na moři, oficiálně uznané místo pro zkoušení námořních autonomních strojů se nachází v Norsku.

Testovací místo je schované v norském fjordu Trondheim. Místo je ideální z toho pohledu, že je dostatečně široké, aby mohlo být považováno za zmenšeninu moře, a zároveň v tomto fjordu není vysoká míra lodní dopravy, takže je menší šance, aby se testované autonomní zařízení s něčím srazilo a způsobilo nehodu.

Od konce loňského roku, kdy byl fjord pro testování oficiálně otevřen, se vydalo své robotické a autonomní technologie do těchto vod testovat několik společností. Patří mezi ně firmy jako Kongsberg Seatex, Marintek, Maritime Robotics a Rolls-Royce Marine. Testovací oblast v norském fjordu vznikla za spolupráce Norské univerzity vědy a technologie a Technologického centra pro námořní autonomní operace společně s norskou vládou.


Kromě autonomních lodí se v části fjordu testují i roboti určení pro práci pod vodou. Norská společnost Kongsberg Seatex toto zkušební místo využila pro další rozvoj svého podmořského hada Eelume, který je určený k čištění a inspekci. Robot je zároveň modulární, takže je možné prodloužit jeho délku či mu nasadit libovolný hlavový nástavec, používat se však může i druhý konec robota.

Eelume je navržen tak, aby mohl pobývat pod vodou permanentně. První představení robota proběhlo loni, nedávno bylo zveřejněno video právě z testování ve fjordu Trondheim. Robot by si měl poradit i v silných proudech a ve stísněnějších podmínkách.

Norský fjord využívá k testování i Rolls-Royce, který plánuje postavit celou flotilu autonomních lodí do roku 2020. Technologie, které se ve fjordu testují, mohou v budoucnu způsobit revoluci v oblasti námořní dopravy. Norsko tak zaujímá vedoucí postavení v měnícím se námořním světě.

Zdroj: engadget.com

reklama