reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autonomní SUV od Googlu poprvé zavinilo dopravní nehodu

1.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Autonomní SUV od Googlu poprvé zavinilo dopravní nehodu
Nic není bezchybné, a tak bylo jen otázkou času, než autonomní auta způsobí vlastní vinou nějakou dopravní nehodu. Právě to se stalo autům od Googlu, a poprvé se tak udála nehoda, kterou zavinil přímo autonomní vůz.
Autonomní auta jsou v současnosti v procesu testování, už i dřív se objevilo několik nehod. Jednalo se však vždy o incidenty, za které nemohla přímo auta. To se ale změnilo. Autonomní auto od Googlu narazilo do autobusu a poškodilo si přední nárazník, kolo a senzor.

Google podal zprávu o nehodě ve své měsíční zprávě, samotná kolize se stala na El Camino Real v Mountain View již 14. února. Nehoda je stále ještě prošetřována, a tak není úředně rozhodnuto, kdo ji způsobil.

Aby však nedošlo k mýlce - nejednalo se o žádnou velkou nehodu a nikdo nebyl zraněn. Podle Googlu jelo SUV skutečně pomalu - asi 3 km/h - a autobus se pohyboval rychlostí zhruba 24 km/h. Incident se udál nedaleko sídla Googlu, když se autonomní auto snažilo objet pytle s pískem a došlo ke kolizi s autobusem, který auto předjížděl.





Google se obhajuje tím, že provoz na cestách je někdy nepředvídatelný a ve své zprávě o nehodě uvedl, že i testovací řidič, který sledoval autobus v zrcátku, byl přesvědčen, že autobus buď zpomalí, nebo zastaví. Takže se zdá, že i kdyby měl řidič auto pod kontrolou, rozhodl by se podobně. Všechno se totiž nedá předvídat a odhadnout.

Problém tkví ale především v tom, že lidé od autonomních aut vyžadují naprostou spolehlivost. Je tedy jasné, že Google udělá vše pro to, aby se podobný incident už neopakoval. Pořád však můžeme říct, že autonomní auta jezdí po silnicích bezpečněji než řidiči.

Zdroj: engadget.com, google.com
reklama