reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Autopilot Tesly už nedovolí překračovat rychlost

24.12.2016, Milan Šurkala, aktualita
Autopilot Tesly už nedovolí překračovat rychlost
Nová verze softwaru pro elektromobily Tesla ve verzi 8.0.2 upravuje chování autopilota. Ten už za některých podmínek neumožní nastavit vyšší rychlost než je ta oficiálně povolená. Systém se už setkal s velkou nevolí zákazníků.
Elektromobily Tesla jsou tak trochu jezdící počítače. Spoléhají výhradně na elektřinu a jejich schopnosti jsou do značné míry dány použitou verzí firmwaru. Ta se navíc automaticky aktualizuje na nejnovější verzi, takže řidič pořádně neví, co všechno bude jeho auto umět třeba příští týden. Nejnovější verze tohoto softwaru 8.0.2 tak např. upravila chování autopilota. Ten už na silnicích bez dělícího pruhu neumožní nastavit větší než povolenou rychlost.


Autopilot Tesly


Dosud bylo možné nastavit rychlost o 5 mph (8 km/h) vyšší než byl povolený limit. Na dálnicích a silnicích se středovým pruhem zůstává maximum na hodnotě 90 mph (cca 145 km/h). Tento krok se už u zákazníků setkal s nepříjemnými reakcemi, kteří to považují za omezování funkčnosti, za kterou si původně připlatili (autopilot totiž dnes stojí 5 až 8 tisíc dolarů podle rozsahu funkčnosti).

Nicméně, stáhnutí maxima pro autopilot v některých podmínkách o 8 km/h není zas tak velká změna. Dle majitelů ale striktní dodržování limitů může zdržovat ostatní a naopak vyvolávat nebezpečné situace. Pokud majitel auta řídí a nevyužívá autopilota, tato omezení rychlosti neplatí. Je však otázkou času, zda se tyto limity v budoucnu neobjeví i v případě manuálního řízení.

Zdroj: popularmechanics.com, blog.caranddriver.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama