reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Avast varuje před podvodnými inzeráty na grafické karty

12.6.2021, Milan Šurkala, aktualita
Avast varuje před podvodnými inzeráty na grafické karty
Společnost Avast varuje před podvodnými inzeráty na českých inzertních serverech. Ty zneužívají situace kolem grafických karet a opět se objevuje zvýšené množství podezřelých nabídek nabízející GeForce a Radeony.
Sehnat dnes levně grafickou kartu je téměř nemožné. Za běžné ceny jsou dnes zpravidla jen low-endové modely a profesionální karty, takže třeba takové Quadro dnes u některých verzí není o moc dražší (pokud vůbec) než srovnatelně výkonná GeForce. Situace s nedostatkem karet a jejich vysokými cenami dle společnosti Avast zneužívají podvodníci na inzertních serverech. Ti výhodně nabízí žádané grafické karty, které ale zpravidla nemají, a snaží se jen vylákat z lidí peníze. Problém postihuje např. servery jako Bazoš nebo Sbazar.
 
Kreditní karty
ilustrační foto, autor: Hloom přes Flickr [CC BY-SA]
 
Nezřídka se zde vyskytují podezřelé inzeráty psané lámanou češtinou strojových překladačů, stává se i to, že mají obrázky převzaté z některých minulých inzerátů. Odpovědi na inzerát obvykle znamenají důležité obraty v některých detailech. Z možnosti osobního převzetí sejde a karta má být zaslána poštou ze zahraničí, někdy se mění její stav (ze skoro nové na novou) i místo prvotního nákupu. Divné mohou být i slevy, aniž by kdokoli o slevu žádal, podezřelé jsou rozhodně i účty v zahraničních bankách. Někdy se objevují i falešné platební portály, které navíc kombinují hned několik jazyků najednou, chtějí po zájemcích sdělit zůstatky na kartě a další nepatřičné detaily.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama