reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Backblaze a statistika spolehlivosti HDD: vede HGST

18.5.2016, Jan Vítek, aktualita
Backblaze a statistika spolehlivosti HDD: vede HGST
Společnost Backblaze vypustila do světa zajímavou statistickou analýzu týkající se spolehlivosti pevných disků různých typů a výrobců. Ta čítá přes 60 tisíc kusů, které pod dohledem pracovaly společně více než miliardu hodin.
Občas nám takové statistiky připraví Google, ale nyní jde o společnost Backblaze, která také provozuje velké množství pevných disků. Jejich kondici pochopitelně sleduje, a tak není z nasbíraných informací velký problém dát dohromady analýzu, která ukáže na nejvíce a nejméně spolehlivé modely. Tato analýza je přitom velice čerstvá, neboť jde o období prvního čtvrtletí tohoto roku.





Jak je vidět z výčtu modelů v následující tabulce, Backblaze využívá běžné spotřebitelské modely v náročném prostředí datových center, což není pro ně zrovna fér. Ovšem pro nás má taková analýza větší smysl, než kdyby byly využity podnikové modely. Jak jsou důležité vibrace v serverovém prostředí, to ukáže třeba toto zábavné video, v němž správce datového centra dokáže pozastavit práci diskového pole prostě tak, že do něj zařve.

Je také třeba si uvědomit, že některé disky byly nasazeny v tísících kusech, ale některé pouze v několika desítkách (zahrnuty byly disky, jichž v Backblaze pracuje alespoň 45 kusů), takže v jejich případě nelze brát výsledky moc vážně. A nakonec je třeba upozornit, že v posledním sloupci je pouze vypočtena pravděpodobnost selhání v jednom roce, jak v Backblaze pouze znásobili údaje naměřené v průběhu jednoho kvartálu. Procenty vyjádřená pravděpodobnost selhání je tak čtyřikrát větší než poměr použitých a porouchaných disků. To je hned vidět třeba u modelu Toshiba DT01ACA300, kde ze 47 disků selhal pouze jeden, ale procentuelně to je za celý rok 8,63 %.





Pak ale společnost nabízí také celoroční statistiky, jež se týkají různých výrobců a let 2014 až 2016. Za aktuální rok jde pochopitelně pouze o extrapolaci dat, ale i tak se vesměs ukazuje příjemný trend, že poruchovost klesá. Nejméně můžeme věřit údajům o discích Toshiba, jichž Backblaze provozuje aktuálně jen 238 a v minulých letech to bylo ještě méně. Jinak by ale měly být výsledky vypovídající a potěšitelné především pro příznivce značky HGST (tu nyní ale celkově vlastní Western Digital). Disky HGST totiž mají pozoruhodně nízkou poruchovost.





Výsledky firmy Seagate byly prý poznamenány především nepovedenou 3TB sérií, která ale byla v Backblaze v provozu pouze v minulých letech. Nyní už se chybovost také propadla. A proč vůbec tato firma používá některé disky v desetitisících kusech a některé sotva ve stovkách? Jednoduše proto, že obvykle najednou ve snaze usnadnit si nákup a ušetřit peníze kupuje 5 až 10 tisíc kusů najednou. V případě Toshiby nebyl nákupčí firmy schopen najít požadované množství disků za akceptovatelnou cenu, což je v případě Western Digital prý lepší, ale v případě této firmy se před uzavřením dohody vždy "něco pokazí". Samotná firmy Backblaze dnes doporučuje ke koupi 4TB disky určené pro datová centra, a to pochopitelně i ta domácí. To se ale v budoucnu pochopitelně změní a nastane doba disků s kapacitou 6 TB, 8 TB, atd.

Zdroj: Extremetech
reklama