reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Báňská univerzita získá superpočítač se 2 PetaFLOPS

24.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Báňská univerzita získá superpočítač se 2 PetaFLOPS
Vysoká škola báňská - Technická univerzita Ostrava se pochlubila, že se společností Silicon Graphics International podepsala smlouvu o dodávce nového superpočítače, jehož maximální výpočetní výkon dosáhne 2 PetaFLOPS.
Národní superpočítačové centrum IT4Innovations při Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava oznámilo, že společnost SGI (Silicon Graphics International) mu dodá tzv. Velký cluster. Pod tímto označení se ukrývá superpočítač postavený na bázi SGI ICE X schopný vyvinou maximální výkon dvou PetaFLOPS, čímž překročí výkon dosavadního ostravského superpočítače Anselm téměř dvacetinásobně.





Využije k tomu přitom moderní procesory Intel Xeon doplněné o akcelerátory Xeon Phi a stane se tak v Evropě nejvýkonnějším superpočítačem postaveným na tomto hardwaru a po spuštění se zařadí mezi 100 nejvýkonnějších superpočítačů světa. Konkrétně se využije 24.192 jader procesorů Xeon generace Haswell-EP se 129 TB operační paměti a dále 52704 jader v čipech Xeon Phi s 13,8 TB RAM. K dispozici pak dále budou 2 PB diskové kapacity a další 3 PB na zálohovacích páskách.

Ostravská univerzita vybírala nový superpočítač v rok a půl trvající soutěži, která zohledňovala především výpočetní výkon a cenu. Celé řešení nakonec přijde na 274.900.000 Kč bez daně a využít by se mělo jako dosavadní superpočítač pro výpočty z oblastí nanotechnologie, dopravy, hydrologie, nových materiálů či vývoje léků.

Počítač bude umístěn v nové budově Národního superpočítačového centra IT4Innovations v porubském areálu VŠB-TUO, kde se pro něj už připravuje sál o rozloze 500 metrů čtverečných a vše potřebné. Do výbavy patří i systém vytápění budovy, který využije odpadní teplo superpočítače. Nakonec zpráva oznamuje, že na jméno Velkého clusteru bude vypsána veřejná soutěž, o níž bude univerzita ještě informovat na svých stránkách a na Facebooku. Připraveny jsou prý atraktivní ceny.

Zdroj: TZ Vysoká škola báňská
reklama