reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Barevné bočnice pro PS5 nebudou. Sony si došláplo na jejich výrobce

3.11.2020, Jáchym Šlik, aktualita
Barevné bočnice pro PS5 nebudou. Sony si došláplo na jejich výrobce
Sony pohřbilo naděje na barevné bočnice pro PlayStation 5, které měla uvést firma PlateStation, později přejmenovaná na Customize My Plates. Proti výrobci příslušenství totiž Sony zahájilo právní kroky a výsledkem je rušení předobjednávek.
PlayStation 5 přichází s poměrně radikální změnou designu ve srovnání s předchozími generacemi herní konzole. Ne každému fanouškovi ovšem futuristický vzhled zařízení padl do oka. Mnozí také postrádají alternativu k bílé variantě, před oficiálním představením se totiž šuškalo třeba o černé nebo červené barvě. Mnoho zájemců o PS5 proto uvítalo příslušenství od britské společnosti PlateStation, která začala nabízet kryty pro připravovanou herní konzoli. Jedná se o barevné bočnice, které umožní přizpůsobit vzhled zařízení. V nabídce byla třeba černá, modrá nebo zelená varianta s maskáčovým vzorem.
 
 
Příslušenství ovšem nezískalo pouze pozornost ze strany fanoušků, ale rovněž ze strany Sony. Hned den po spuštění oficiálního webu PlateStation5.com, kde bylo možné barevné kryty objednat, byla firma nucena se přejmenovat. Důvodem bylo údajné porušení ochranných známek. Tento krok lze pochopit, neboť názvy jsou na první pohled dost podobné a japonský výrobce logicky nechce, aby si zákazníci mysleli, že se jedná o oficiální příslušenství. Ani po změně názvu na CustomizeMyPlates.com ovšem problémy neskončily. Přišla další varování od právníků společnosti Sony.
V dopise z minulého týdne byl výrobce příslušenství varován, že se jedná o duševní vlastnictví Sony. Jeho porušením – tedy výrobou a prodejem produktu na jakémkoliv trhu – riskuje žalobu s hrozbou vysokých pokut. Firma CustomizeMyPlates.com tvrdí, že když začala s vývojem, Sony mělo mít v souvislosti s bočnicemi PlayStationu 5 pouze dosud neschválené patenty. Situace se ovšem mezitím nejspíš změnila. Právní tahanice s jednou z největších technologických firem světa nechce malý výrobce riskovat, a proto se rozhodl stáhnout své produkty z trhu, respektive zrušit všechny provedené předobjednávky a zákazníkům vrátit peníze.
 
 
Podle CustomizeMyPlates.com by bylo vhodnější, kdyby se Sony místo ochranných známek a patentových zákonů zaměřilo na vývoj originálních skinů nebo dalších možností přizpůsobení PlayStationu 5. Japonský výrobce prozatím ani nenaznačil, že by měl v plánu jiné barevné varianty své herní konzole, ale třeba nám jen nechce zkazit překvapení. Připomeňme, že náhradní bočnice od CustomizeMyPlates.com stály 40 dolarů (920 Kč bez DPH). Výrobce je začal nabízet ještě před zahájením prodeje PS5 s tím, že vycházel z oficiálních rozměrů konzole. Originální plastové bočnice lze totiž vyjmout, takže se přímo nabízí možnost výměny za jinou barvu.
 


reklama