reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BBC micro:bit: programovací mikropočítač pro 11leté

23.3.2016, Jan Vítek, aktualita
BBC micro:bit: programovací mikropočítač pro 11leté
Iniciativa BBC chce navázat na projekt BBC Micro z odmdesátých let, a to pomocí mikropočítače micro:bit založeného na procesoru NXP s architekturou ARM. Projekt se zaměří na britské děti v sedmém ročníku, čili 11 a 12leté.
Sedmý ročník je v britském vzdělávacím systému zároveň první na střední škole a chodí do něj 11 a 12leté děti. Počítače BBC micro:bit byly slíbeny již na minulý rok a půjde o duchovní pokračovatele původních BBC Micro z roku 1981. Ty ale stály 225 liber, takže v té době si iniciativa BBC rozhodně nemohla dovolit obdarovat každého cílového studenta. Díky dnešní technice je micro:bit jako velice jednoduché zařízení také velice cenově dostupné, takže by se ho měl dočkat každý student 7. ročníku na britských školách.





Jde o malinkou destičku s několika komponenty, jež jsou na ní jasně vyznačeny. Dole je umístěno rozhraní, nahoře USB konektor, tlačítko Reset a konektor pro napájení 3 V. Pak je ještě micro:bit vybaven MCU Nordic nRF51822 s 16MHz a 32bitovým jádrem ARM Cortex-M0 s integrovaným Bluetooth 4.0 a také elektronickým kompasem a akcelerometrem (oba tříosé). Na zadní straně jsou dvě tlačítka A a B a mezi nimi je matice 5 x 5 složená z SMD LED.





Pro britské studenty je připraven asi milion těchto počítačů, jež u nich mají nastartovat nadšení pro počítačovou techniku. A není divu, že iniciativu podpořila i firma ARM, jejíž CEO Simon Segars mluví o tom, že i v jeho případě přispěl původní BBC Micro k tomu, aby se začal o počítače více zajímat.

Studenti se mají díky micro:bit naučit základy programování s využitím hardwaru a softwaru ARM mbed. Naprogramování bude přitom snadné, pokud tedy budeme mít připraven funkční kód. Ten prý bude třeba pouze přes rozhraní USB nahrát do paměti procesoru. Ten je k tomu vedle 16 kB RAM vybaven 256 kB paměti Flash. Více se o tomto zařízení dozvíte na stránkách firmy ARM (viz zdroj).

Zdroj: ARM
reklama