reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Beam: počítačový projektor do žárovkové objímky

19.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Beam: počítačový projektor do žárovkové objímky
Beam Labs na Kickstarteru odhalily svůj nový projekt s prostým názvem Beam, pro nějž nyní shánějí finance. Beam je LED projektor s vlastními reproduktory a také rozhraním. Ve skutečnosti jde v podstatě o hotový počítač.
Pro provoz počítačového projektoru Beam tak potřebujeme pouze žárovkovou objímku (popřípadě může pracovat i bez ní napojený přímo do sítě) a naproti ní pokud možno rovnou a volnou plochu, na niž se bude promítat obraz. Zařízení má být založeno na operačním systému Android a jeho hlavní výhodou je tedy provedení a možnost montáže třeba do lampičky, z níž si můžeme udělat malý domácí projektor, s jehož pomocí budeme koukat na filmy. Počítá se také s hraním her nebo komunikací přes Skype, pokud se tedy podaří k zařízení bezdrátově připojit příslušná kamera. Beam také má podporovat Airplay a Miracast.





Projektor Beam má také plnit různé úkoly pro usnadnění každodenních úkonů svého majitele. Může se třeba vždy v předem daný čas zapnout a na zeď promítnout nejnovější informace, tedy zprávy nebo informace ze sociálních sítí. Vedle toho jej můžeme třeba spárovat s Bluetooth reproduktorem, který když zapneme, tak se začne automaticky přehrávat přerušený film z Netflix či hudba z Google Play. Toto zařízení je také jako dělané pro IoT, takže by mohlo spolupracovat třeba s různými čidly, ale o tom se zpráva nezmiňuje.




Co se týče hardwarové výbavy, jde o LED projektor využívající celkem 12 diod, dále dva 2W reproduktory, rozhraní Wi-Fi 802.11n a Bluetooth 4.0, 8 GB interní paměti a vše řídí dvoujádrový procesor na 1,3 GHz (bezpochyby ARM). Projektor nabídne rozlišení 854 x 480 a životnost zdroje světla až 20.000 hodin. Pro ovládání můžeme využít aplikaci, která bude k dispozici na Google Play či Apple App Store, ovšem jinak budeme moci využít bezdrátovou klávesnici a polohovací zařízení.

Projekt na Kickstarteru má několik cílů. Pokud si u Beam Labs svůj projektor zamluví alespoň 800.000 lidí, všichni dostanou paměť se zvýšenou kapacitou na 16 GB. Pokud to bude ještě o 100.000 jednotek více, na výběr budou různobarevné přívodní kabely. Další stovka tisíc přinese různé barvy samotného zařízení a pokud bude dosaženo dvou milionů, pak má Beam dostat barevné LED s možností ovládání pomocí softwaru. Osobně jsem tedy nezjistil, k čemu konkrétně toto má být dobré.

Pokud si svůj Beam objednáte ihned, stanete se členem Founders Club a zaplatíte 349 USD, což je nejnižší částka, za niž dostanete výsledný produkt. Pak tu jsou jako obvykle i další nabídky, třeba pět kusů za 1950 USD a další. Pokud si počkáte na to, až bude Beam dostupný, což má být letos v říjnu, zaplatíte 399 USD. Projekt na Kickstarteru bude bezesporu úspěšný, protože potrvá ještě 33 dní a už se vybrala polovina z požadované částky 200.000 USD.

Zdroj: Kickstarter
reklama