reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezos podává stížnost proti výběru firmy SpaceX pro stavbu lunárního modulu

28.4.2021, Jan Vítek, aktualita
Bezos podává stížnost proti výběru firmy SpaceX pro stavbu lunárního modulu
Nedávno jsme se dozvěděli, že NASA si vybrala firmu SpaceX pro program Artemis a konkrétně pro stavbu modulů, jež budou s astronauty přistávat na povrch Měsíce. To se ovšem nelíbí Bezosovi a jeho Blue Origin. 
NASA si vybrala SpaceX pro přistání na Měsíci a počítá se zde s variací lodí Starship, která bude přistávat na vlastní nohy stejným způsobem, s jakým se počítá pro přistávání na Zemi či Marsu. Díky slabé měsíční gravitaci ale pochopitelně nebude ve stejné konfiguraci. 
 
 
Nicméně nyní jde o to, že tento výběr agentury NASA pro HLS (Human Landing System) programu Artemis nyní napadl Jeff Bezos, který se po svém odchodu z Amazonu už naplno věnuje své firmě Blue Origin. Bezos tak podal americké vládě stížnost s tím, že návrh jeho firmy prý nebyl řádně prozkoumán a posouzen. 
 
 
Blue Origin totiž v prvním kole také předložila svůj návrh, a to vedle SpaceX a Dynetics, přičemž šlo o třístupňový koncept zvaný Blue Moon. NASA přitom nedávno ohlásila, že si vybrala návrh firmy SpaceX a žádný jiný. A právě to nyní Bezos napadá ve své stížnosti pro Government Accountability Office (GAO) a uvádí, že NASA obvykle nespoléhá v případě tak významných projektů jen na jednu firmu. Příkladem budiž třeba právě vývoj systému pro vynášení astronautů na nízkou oběžnou dráhu a konkrétně na Mezinárodní vesmírnou stanici, v níž až do konce soupeřila o prvenství právě SpaceX s Boeingem. 
 
Dle Bezose by tak SpaceX neměla být jedinou firmou, která bude pro NASA vyvíjet přistávací moduly pro Měsíc, což má svůj smysl, neboť pak hrozí v případě problémů s vývojem Starship zpoždění celého programu Artemis. 
 
V celé věci také hrála roli cena. SpaceX od NASA nakonec dostane 2,89 miliard dolarů a Bezos si stěžuje, že agentura nakonec dala ceně uvažovaných řešení ve svém rozhodování větší váhu, než původně zamýšlela, což řešení Blue Origin za cca 6 miliard značně znevýhodnilo. A ani firmě SpaceX neměly původně stačit necelé tři miliardy, neboť NASA si dle Bezose tuto nižší částku vyjednala, o což se v případě Blue Origin a Dynetics ani nepokusila.  


reklama