reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezplatná aktualizace softwaru a map iGO od NavNGo

19.3.2007, Petr Hájek, článek
Bezplatná aktualizace softwaru a map iGO od NavNGo
Počínaje 19. březnem bude k dispozici bezplatná aktualizace pro software a mapy programu iGO, maďarského výrobce NavNGo. Obsahovat bude jednak revidované mapy několika států a jednak zcela nové funkce. Software slibuje uživatelsky velmi snadné ovládání, včetně dalších doprovodných funkcí jako je TMC dopravní hlášení, upozornění na radary a kamery a tzv. režim tunelu.
Maďarský výrobce softwaru, firma NavNGo, je na trhu už rovné dva roky a nyní se na trh dostává již třetí generace programu iGO, která se jednak snaží reagovat na požadavky stávajících uživatelů a zároveň kopíruje nejnovější trendy v navigaci. Jaké se nám udály nejdůležitější změny?





Aktualizace map


Balíček iGO 2006 Plus obsahuje aktualizované, podrobné mapy do úrovně uličního detailu pro území Chorvatska, nové silnice pro Bosnu a Hercegovinu. Stávající mapy ostatních zemí byly rovněž revidovány, takže i v tomto případě se je vyplatí stáhnout. Doporučujeme stáhnout i poslední verzi vlastního softwaru iGO, jelikož některé nové funkce budou podporovány pouze těmito novými mapami.


Technická vylepšení


V NavNGO bylo provedeno vylepšení nejen u map, ale výrazných změn doznal i vlastní způsob ovládání softwaru, který tak činí navigaci ještě snadnější než dříve, navíc s možností vyhnout se možným problémům na cestě.





Dopravní hlášení (TMC – Traffic Message Channel)


TMC je dopravní informační kanál, který se neustále vyvíjí: poskytuje zdarma informace o dopravní situaci ve většině zemí přes standardní rádiové vysílání. GPS přístroj s TMC přijímačem si signál přeloží a dekóduje. Všechny dopravní události, které se na silnicích na Vaší trase objeví, se zobrazí nad mapou. Jinými slovy, TMC Vám poskytne informace o všech nehodách, uzavírkách silnic z důvodu rekonstrukce či dalších změnách, které se v danou chvíli vyskytly a umožní Vám se jim vyhnout.Poslední verze iGO podporuje TMC, což znamená, že pokud má uživatel TMC přijímač nebo GPS přístroj s TMC anténou, může zdarma využívat informace o dopravním hlášení. Přijímat jej je momentálně možné ve většině zemí západní Evropy, včetně Andorry, Belgie, České republiky, Dánska, Itálie, Finska, Francie, Nizozemí, Německa, Norska, Rakouska, Španělska, Švédska, Švýcarska a Velké Británie.


Režim tunelu


Toto je nová funkce od NavNGo iGO, umožňující programu pokračovat v navigaci, i když není GPS signál dostupný. Děje se tak na základě naposledy zaznamenané rychlosti a podle naplánované trasy a to až do doby další změny směru jízdy. Takto Vám bude software určovat polohu např. v tunelu či při jízdě zástavbou s vysokými budovami, kde může být GPS signál špatně přístupný.


Kamery


Díky této nové funkci NavNGo iGO budete včas informováni i místech, kde jsou umístěny bezpečnostní kamery snímající rychlost Vaší jízdy či projetí křižovatky na červenou. Softwarová databáze obsahuje seznam cca 18.000 míst s pevně zabudovanými rychlostními kamerami, které si zdarma můžete stáhnout pomocí programu POI-Warner Speed Camera. Dalších 23.000 míst, která obsahují mobilní radary, lze objednat na www.speedcamupdate.com (společně s předchozí databází pevných radarů).
Obě databáze se pravidelně aktualizují. Pokud se během jízdy k takovémuto místu přiblížíte, NavNGO iGO Vás na něj upozorní výstražným tónem a zobrazí Vám nad mapou jeho umístění, abyste mohli patřičně přizpůsobit jízdu. Vše samozřejmě s dostatečným předstihem.





Adresy a telefonní seznam


Uživatelé, kteří využívají ve svém PDA nebo mobilním telefonu adresář s kontakty, mají nyní k dispozici další užitečnou funkci. Aktuální verze iGO automaticky importuje obsah telefonního adresáře do Vašich vlastních POI. Kontakty si pak můžete přímo zobrazit nad mapou. Jediné, co stačí udělat, je označit jméno nebo firmu v seznamu. Každý z kontaktů může být uložen se třemi různými adresami – Domov, Firma a Jiné. Dalším z vylepšení je možnost volání na tato čísla přímo z programu iGO.


Chytrá klávesnice


Pokud vyhledáváte adresu pomocí klávesnice, budou se na ní zobrazovat pouze písmena, která v danou chvíli právě připadají v úvahu. Zbylá budou neaktivní (šedé).


Inteligentní vyhledávání adres


Pokud zadáte číslo domu hledané adresy, objeví se rovnou filtrovaný seznam ulic. Tato funkce Vám tak umožní vyhledat přesnou adresu i na ulici, která je velmi dlouhá a vede např. přes několik městských částí, či se např. ve velkých městech vyskytuje vícekrát, ale v různých čtvrtích. V nové verzi NavNGo iGO se Vám takto zobrazí vždy pouze ty ulice, ve kterých existuje adresa (dům) s tímto číslem.


Rozšířené plánování trasy


Zásluhou několika úprav nyní NavNGo iGO plánuje trasu daleko rychleji než tomu bylo dříve, ovšem na úkor plánování tras pro nákladní automobily a autobusy, kde je výpočet založen na nižších cestovních rychlostech na různých silnicích, než jaké lze použít pro osobní vozidla. Výhodou tohoto plánování je však daleko přesnější odhad času příjezdu do cíle.





Chytrý zoom


V aktualizované verzi iGO se před Vámi silnice vždy natočí do nejlepšího možného úhlu pohledu. To proto, že mapa iGO se ve chvíli přiblížení k bodu přepne do 3D pohledu. Jak se budete od místa vzdalovat, postupně se opět změní na 2D.


Automatická konfigurace GPS


S novou verzí má být snadnější i konfigurace PDA, jelikož již nebudeme muset ručně zadávat žádné parametry GPS zařízení. Aktualizovaná verze iGO obsahuje Auto Mode, který sám vyhledá optimální nastavení našeho hardwaru. Vše, co budeme muset udělat, je spustit program. Zařízení pak již během několika minut samo nalezne satelity.


Vylepšená hlasová navigace


NavNGo iGO při jízdě navádí i hlasovými instrukcemi. Nejnověji je vylepšeno rozlišení hlasových instrukcí pro pokračování po stávající hlavní komunikaci (lépe rozlišen rozdíl mezi ostrými a pozvolnými změnami směru jízdy). Můžeme se tak údajně nyní spoléhat pouze na vlastní hlasovou navigaci, aniž bychom byli nuceni dívat se příliš často na displej zařízení.

Aktualizace stáhnete na http://www.i-go.com/en/update/, ale v současné době dochází k přesměrování na titulní stránku iGO.
reklama