reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bezproduktové společnosti má Apple zaplatit 533 mil. USD

26.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Bezproduktové společnosti má Apple zaplatit 533 mil. USD
Společnost Smartflash LLC, která funguje z malé kancelářské budovy v Texasu, vysoudila na Applu 533 milionů dolarů. Sama přitom nemá na trhu žádné produkty, ovšem říká, že není žádný "patentový troll".
Smartflash LLC nemá v podstatě žádné zaměstnance, takže ani není divu, že nemá na trhu žádné produkty. Přesto se jí podařilo na Applu vysoudit půl miliardy, a to díky svému patentovému portfoliu, z nichž celkem tři měl Apple porušovat. Právní zástupce firmy Smartflash LLC Brad Caldwell však v telefonickém rozhovoru s redaktorem Ars Technica trval na tom, že není žádný patentový troll, tedy firma, jejíž hlavní příjmy tvoří vlastněné patenty, respektive finanční vyrovnání ze soudních pří. Nicméně právě tak to vypadá a dle úterního rozsudku si Smartflash LLC díky tomu může přijít na pěknou sumu, ovšem Apple se pochopitelně může ještě odvolat.





Zástupce Smartflash LLC říká, že firmu částečně vlastní Patrick Racz, který je právě autorem třech technologií krytých patenty 7.334.720, 8.118.221 a 8.336.772. Ty se týkají stahování placeného a chráněného digitálního obsahu (přesněji popsány nebyly) a jsou staré asi 15 let. Smartflash LLC přitom nebyla vždy firma, která nic nevyráběla, a ještě na začátku tisíciletí měla na trhu své produkty, ovšem od roku 2002 je její byznys v podstatě mrtvý. Jejím produktem byl digitální mediální přehrávač ve stylu iPodu, který dokonce měla propagovat i Britney Spears na svém evropském turné v letech 2001 a 2002, ovšem to bylo nakonec zrušeno. Nyní se práce Patricka Racze točí především kolem správy svého patentového portfolia.

Pokud tedy verdikt odolá i odvolání firmy Appple, pak půjde o největší sumu, kterou kdy vyhrál patentový troll nebo jiná firma chránící své duševní vlastnictví. Připomenout můžeme případy Saffran vs. Johnson & Johnson a Mirror Worlds vs. Apple, v nichž šlo o částky kolem 600 milionů dolarů, ovšem rozsudky byly nakonec zvráceny. Za zmínku stojí i fakt, že Smartflash LLC původně po Applu chtěl 852 milionů dolarů.

Ovšem Racz nemá v hledáčku pouze Apple, neboť jeho patenty se prý dají aplikovat na celý svět stahování digitálního obsahu. Na žaloby se tak mohou těšit i firmy Samsung, Google, Amazon a další. Dříve Raczovi neunikly ani podstatně menší společnosti, jež nabízí třeba nákupy a reklamy ve svých aplikacích. Jde o společnosti Game Circus, Robot Entertainment a KingsIsle Entertainment, přičemž není jasné, zda se se Smartflash LLC mimosoudně vyrovnaly, nebo se Apple rozhodl, že jejich případy vezme na sebe (však jde o firmy prodávající na App Store). Pokud tedy Smartflash LLC věří, že jeho patenty pokrývají i nákupy v aplikacích, pak bude mít co dělat, aby žalobami dokázal poctít všechny společnosti, které takovou věc ve svých aplikacích nabízí.

Téma patentových trollů se bude v nejbližší době probírat i v dolní sněmovně USA, neboť v poslední době se objevuje čím dál více podobných případů.

Zdroj: Ars Technica
reklama