reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar odhalil malou desku s pasivně chlazeným Celeronem

23.6.2015, Jan Vítek, aktualita
Biostar odhalil malou desku s pasivně chlazeným Celeronem
Společnost Biostar si pro nás připravila základní desku formátu Mini ITX s integrovaným 14nm procesorem Celeron. Jedná se o model Biostar N3150NH, z jehož označení není těžké zjistit, jakýže to procesor se pod pasivem ukrývá.
Jde o Intel Celeron N3150 vybavený čtyřmi procesorovými jádry na frekvenci 1,6 až 2,08 GHz a 12shaderovou grafikou Intel HD na frekvenci až 640 MHz. TDP tohoto procesoru je 6 W a SDP 4 W, takže jeden vysoký pasivní chladič z hliníku by takovou zátěž měl zvládnout.





Deska má obvyklé rozměry 17 x 17 cm a jak je vidět, výrobce si příliš nelámal hlavu s rozmístěním komponent a namísto slotů pro moduly DIMM nabídl kratší SO-DIMM. Velké DIMM by se na desku ale zcela jistě vešly, však procesor řady Braswell nepotřebuje žádný čipset a místo se ušetřilo také využitím krátkého slotu PCI Express x1. Nicméně tu máme takovouto výbavu.





Deska bude napájena klasicky pomocí 24pinového ATX portu, přičemž další už není potřeba. Pamětí DDR3L může být až 8 GB s taktem 1600 MHz nebo 16 GB s taktem 1066 MHz. Nabídka rozšiřujících portů je poměrně chudá. Máme tu pouze dva SATA 6 Gbps, což tedy nepřekvapí, když jich použitý Celeron více nepodporuje, a dále mezi zadními porty je dvojice PS/2 pro klávesnici a myš, D-Sub a HDMI, po dvou USB 2.0 a 3.0 a tři audio konektory.

Zapomněli jsme ještě na gigabitovou LAN zajištěnou čipem Realtek RTL8111H a samotná deska má ještě headery pro další dva USB 3.0, čtyři USB 2.0, sériový a paralelní port a dva ventilátory. Biostar se také chlubí kvalitními kondenzátory (mluví o X.D.C - eXtreme Durable Capacitors) a také povrchu desky odolném vůči vlhkosti. BIO-Remote2 Technology může posloužit k ovládání PC či HTPC vzdáleně pomocí chytrého zařízení.

Doporučená cena desky bude 69 USD, čili v přepočtu nějakých 1670 Kč.

Zdroj: techPowerUp
reklama