reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biostar X370GTN: konečně první Mini-ITX pro Ryzen

27.3.2017, Jan Vítek, aktualita
Biostar X370GTN: konečně první Mini-ITX pro Ryzen
Na trh se konečně dostane první základní deska formátu Mini-ITX, která bude určena procesorům Ryzen, případně APU 7. generace. Jako obvykle s ní přichází ne jeden z největších výrobců desek, ale jeden z menších, a to Biostar.
Společnost Biostar nebo ASRock dnes nepatří mezi největší výrobce značkových desek, a přesto, nebo možná právě proto na trh často jako vypouští modely, které ještě nikdo jiný v nabídce nemá. Nyní je to Biostar a první deska formátu Mini ITX s paticí AM4, a také rovnou s čipovou sadou X370, jak prozrazuje už její název. Je otázka, zda použití X370 na této desce není zbytečné plýtvání. Však ta může stejně nést jen jeden slot pro karty, a tak nám je podpora CrossFire a SLI naprosto k ničemu, stejně jako více linek PCI Express 3.0 a zde rozhodně i výhoda ve více portech SATA. Na desku se vešly stejně jen čtyři, a to je plně v možnostech i slabší sady B350. Dá se tak říci, že kdyby tu byl namísto X370 čipset B350, o nic z aktuální výbavy desky X370GTN bychom nepřišli.





Krom toho se dříve uvádělo, že pro malé desky budou určeny spíše čipové sady AMD X300 a A300 s ještě slabší výbavou, ale to naštěstí není tento případ a je dobře, že Biostar ukázal, že i nejvyšší X370 může být na formátu Mini ITX nasazen. Zmíněné dva čipsety mají také podporu pouze dvou SATA, nepodporují USB 3.1 a A300 pak ani přetaktování.





Ale zpět k Biostar X370GTN, která nese jeden slot PCIe 3.0 x16 napojený přímo na patici, dále čtyři SATA 6 Gbps (pochopitelně bez SATA Express) a také jeden slot M.2 (2260 a 2280), pro nějž se ale našlo místo až na zadní straně desky, což může komplikovat chlazení. A nebo také ne, protože pokud najdete cestu, jak M.2 kartičku a její čipy teplovodivě spojit s trayem pro základní desku, ten pak může dobře posloužit jako pasivní chladič. Pro paměti DDR4 s taktem až 2667 MHz máme připraveny dva sloty DIMM.





Napájení procesoru vypadá na sedm fází a jak je patrné z fotografií, na Wi-Fi či Bluetooth můžeme zapomenout. Mezi zadní I/O porty patří celkem šest USB, a to čtyři USB 3.0 a dva USB 3.1 (typ A i typ C). Pak tu máme čistě klávesnicový PS/2, dále DVI-D a HDMI 1.4 (pouze pro APU), gigabitový Ethernet a audio konektory včetně optického S/PDIF (Realtek ALC892). Na desce samotné máme ještě po jednom headeru pro USB 3.0 a USB 2.0 a pak bohužel jen dva ventilátorové konektory.

Celkově tak nejde o nejlépe vybavenou desku ani z hlediska srovnání modelů stejného formátu a na trh se jistě dostanou i lepší. Škoda že Biostar nepoužil čipovou sadu B350, však my bychom o nic nepřišli a spíše naopak by cena mohla být lepší. Pro společnost AMD to znamená i fakt, že s ohledem na celkový hrubý výkon mu Mini-ITX systémy s Intelem nemohou konkurovat, neboť takové desky pro Broadwell prostě neseženeme, takže se "musíme spokojit" přinejlepším s Core i7-7700K.

Cenu desky se zatím nedozvíme.

Zdroj: Biostar
reklama