reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Biotěžba ověřena na palubě ISS, pomohou nám ve vesmíru bakterie?

12.11.2020, Jan Vítek, aktualita
Biotěžba ověřena na palubě ISS, pomohou nám ve vesmíru bakterie?
Doprava materiálu do vesmíru je drahá a energeticky náročná, a to teprv když jde o expanzi na odlehlá místa Sluneční soustavy. In situ je tak často opakovaným zaklínadlem poslední doby a značí zisk surovin na místě jejich potřeby. 
Těžba surovin ve vesmíru se pochopitelně také týká onoho zaklínadla. Velice často se přitom zmiňuje Měsíc a využití tamního regolitu pro stavbu struktur a samozřejmě i ledu pro zisk vody, kyslíku i paliva. V případě studie Univerzity v Edinburku jde však o něco jiného, a sice o vesmírnou biotěžbu. 
 
 
Biotěžba je už využívaný proces, který zahrnuje bakterie pro extrahování kovů z rud či z odpadu. Bakterie tak slouží k oxidaci kovů dříve vázaných na minerály a umožní je rozpustit ve vodě. Případně se využívají pro rozklad okolního materiálu, aby samotný kov byl z jeho zbytků lépe vytěžitelný. Může jít přitom o měď, nikl, zlato i uran. 
 
Na ISS tak proběhla studie, která zkoumala, zda je možné biotěžbu využít i v prostředí mikrogravitace, anebo při slabší gravitaci na Měsíci či Marsu. Vytvořeny byly malé bioreaktory o velikosti krabičky sirek  a v červnu předchozího roku jich bylo celkem 18 vysláno na ISS. V bioreaktorech se nacházely různé materiály a různé druhy bakterií a samozřejmě i kontrolní verze zcela bez bakterií. 
 
 
Závěr je dle výsledků studie prostý. Bakterie působily na zvolený materiál vždy stejně bez ohledu na gravitaci a velice slibná přitom byla modifikovaná bakterie Sphingomonas desiccabilis, která zvýšila "dostupnost těžby" o 112 až 429 procent ve srovnání s kontrolní skupinou vzorků. 
 
Biotěžba ve vesmíru je tedy možná, ovšem za předpokladu, že bakterie budou mít potřebou výživu i ochranu. 
 


reklama