reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bitcoin i Ethereum stoupají, máme tu nové rekordy

9.11.2021, Jan Vítek, aktualita
Bitcoin i Ethereum stoupají, máme tu nové rekordy
Kryptoměny nabraly nový dech a i kvůli obavám z inflace začala jejich hodnota stoupat, což platí pochopitelně nejen pro hlavní dvojici Bitcoin a Ethereum. Máme tu tak nové rekordy, Bitcoin nemá daleko k hranici 70 tisíc USD a Ethereum už k 5 tisícům.
Ve světě PC nás zajímá především Ethereum, jehož těžba má ten prostý důsledek, že se k hráčům nedostalo obrovské množství grafických karet a také se podílí na růstu jejich cen na trhu. Hráči měli vcelku ještě slušnou šanci nakoupit grafické karty během léta, kdy byly ceny příznivější, jenomže řada z nich asi čekala na to, až budou ještě lepší, což se nestalo a v dohledné době asi nestane. Hodnota Etherea totiž roste, aktuálně se pohybuje kolem 4800 USD, a tak by stačily jen dva mírné skoky a máme tu prolomení psychologické hranice 5000 USD. 
 
 
Pro Ethereum je představuje tato hodnota dosud nejvyšší, na niž se podívalo, přičemž ta už od konce září vytrvale roste, i když ne takovým tempem jako v květnu těsně před letošním malým krachem. Podobně je na tom Bitcoin, jehož hodnota se poprvé dostala přes hranici 68 tisíc dolarů a především díky tomu si celý trh s kryptoměnami připsal během měsíce téměř 1 bilion dolarů a přiblížil se celkovým třem bilionům. 
 
Na růstu hodnoty Etherea se dle CoinDesk velkou měrou podílí ten fakt, že po Londýnském hard forku se pálí značná část odměn, které by jinak putovaly těžařům, přičemž už přinejmenším týden platí, že se pálí více Etherea, než se dostává do oběhu. 
 
Těžaři se také potýkají s tím, že jejich výplaty jsou už pár měsíců značně zatíženy poplatky. Platí se už totiž za výplatu vytěženého Etherea, a to aktuálně v přepočtu až 13,60 USD, pokud se využije pro výplatu standardní ETH adresa, což je jednoduše důsledek vysokého zatížení sítě, a tedy i vysokých poplatků za transakce. V tomto ohledu Londýnský hard fork jednoduše selhal, protože měl situaci zlepšit, ale stal se pravý opak.
 
Proto začaly některé pooly hledat cesty, jak by svým těžařům mohly ulehčit od dodatečných nákladů a přišly s využitím alternativních měn pro výplaty. Je tu například Nano, jehož transakce jsou zcela zdarma, a tak výplata těžaře nic nestojí, ale pak už se musí sami postarat o případný převod na jinou měnu. Anebo může jít prostě o Bitcoin či jiné, které nám pool nabídne. 


reklama