reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BitTorrent Maelstrom: decentralizovaný prohlížeč nyní v betaverzi

13.4.2015, Jan Vítek, aktualita
BitTorrent Maelstrom: decentralizovaný prohlížeč nyní v betaverzi
Na konci minulého roku jsme se dozvěděli o novém chystaném prohlížeči od BitTorrentu, který je vyvíjen jako projekt Maelstrom. Jedná se o P2P prohlížeč, jenž tak nebere data z hlavního WWW serveru ale stejně jako při P2P stahování od ostatních uživatelů.
WWW stránky tak nebudeme s využitím prohlížeče BitTorrent Maelstrom stahovat ze serveru, který může být v některých případech zahlcen, nebo rovnou nedostupný. Data budeme stahovat z počítačů ostatních uživatelů, které je tak mohou poskytnout rychleji. Nyní je projekt Maelstrom založený na Chromiu v betaverzi a využívá již existující protokol BitTorrent. Alfaverze byla vypuštěna již v prosinci 2014 a od té doby ji začalo využívat na 10 tisíc vývojářů a 3500 majitelů webových stránek. Ti ale museli dostat pozvánku, zatímco betaverze je již konečně veřejná, takže si ji může vyzkoušet každý. Prozatím je tedy k dispozici pouze pro Windows, ale verze pro Mac OS X přijde "brzy".




BitTorrent vytvořili Maelstrom jako odnož Chromia kvůli tomu, aby prohlížeč mohl nabídnout zobrazení i klasických stránek stejně jako klasické prohlížeče. Však by jeho jednostranné zaměření vzhledem k zatím velmi nízké podpoře nedávalo smysl. Pokud se ale rozšíří mezi uživateli, výhodou by mělo být právě rychlejší stahování a zobrazování obsahu stránek, neboť čím více uživatelů je nabídne, tím je větší šance, že některý z nich je blíže vám, takže je k němu kratší a potenciálně rychlejší cesta.

V případě stránek, které nejsou tak populární, aby na ně mohl být aplikovaný klasický P2P model, bude možné využít několik serverů, které nahradí masu uživatelů seedujících tyto stránky a k rychlejší dostupnosti pomohou i tzv. peers. To jsou uživatelé, kteří nenabízí celý obsah stránek, ale jen jeho část, stejně jako v případě klasického sdílení dat na BitTorrentu. Na tomto modelu je pěkné, že čím více uživatelů stránky navštíví, tím lépe a rychleji by měly pracovat, zatímco v případě přístupu k jednomu centrálnímu serveru by tomu bylo právě naopak.

Právě tímto způsobem mohou servery bojovat také proti útokům typu DDoS, které se snaží velkým množstvím požadavků vyřadit jeden hlavní server, a takový útok by v případě celé sítě seedů nemohl uspět. Mluví se také o boji proti cenzuře a levnějším hostingu. Vše tedy záleží především na tom, kolik lidí a jejich počítačů se do tohoto ambiciózního projektu zapojí.

Zdroj: Tom's Hardware
reklama