reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing spěje k červencovému testu lodi Starliner

17.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Boeing spěje k červencovému testu lodi Starliner
Společnost Boeing už dávno definitivně prohrála závod se SpaceX o vytvoření prvního soukromého systému, který by pro NASA zvládl vynášet na nízkou orbitu astronauty. S jeho Starlinery se ovšem stále počítá. 
Dá se říci, že pro účely NASA by už stačily lodi Crew Dragon firmy SpaceX a rakety Falcon 9, nicméně zakázku na vytvoření lodí schopných vynášet astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici získal také Boeing, a tak ten stále vyvíjí svůj Starliner, který spěje k testu Orbital Flight Test-2 (OFT-2). 
 
 
Na pořízeném snímku se Boeing CST-100 Starliner připravuje v Commercial Crew and Cargo Processing Facility (Kennedyho vesmírné centrum na Floridě) na svou misi, která bude stále ještě bez posádky. Obsluha již začala s plněním lodi a jejího servisního modulu palivem a tento týden se také začne kompletovat raketa Atlas V, která Starliner vynese na oběžnou dráhu. 
 
Znamená to tak, že už byly splněny veškeré požadavky a doporučení, které stanovil Independent Review Team složený z pracovníků NASA i Boeingu. Ten byl vytvořen v reakci na neúspěšný test z prosince roku 2019 a na základě jeho šetření byly provedeny změny v testovacích a simulačních procedurách, požadavcích na software, v komunikačním systému posádky a také byla provedena řada organizačních změn. Boeing splnil vše, co mu bylo uloženo a dle NASA i veskrze volitelné úkoly. 
 
V průběhu příštích týdnů tak budou týmy Boeingu na Floridě trénovat a provádět simulace mise OFT-2, během níž bude Starliner vynesen na nízkou orbitu a autonomně se připojí k Mezinárodní vesmírné stanici, na niž při této příležitosti přiveze cca 200 kg zásob. Poté Starliner zůstane připojen k dokovacímu portu ISS ještě dalších 10 dní a poté se odpojí a přistane někde na západě USA.
 
V případě úspěchu už bude moci Boeing pomýšlet na první test lodi zahrnující i posádku. Pokud vše půjde dobře, první Crew Flight Test (CFT) proběhne ještě letos a astronauti Barry “Butch” Wilmore, Nicole Mann a Mike Fincke (NASA) se podívají za kolegy na ISS. Na tuto misi se ostatně Boeing chystá už nyní a využije pro ni "oprášený" Starliner z předchozí mise Orbital Flight Test a v příštích týdnech už mají také na Floridu dorazit první části rakety Atlas V pro CFT. 
 
Zdroj: NASA


reklama