reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brašny - přehled a popis typů pro laptopy

22.1.2009, Michal Koláček, článek
Brašny - přehled a popis typů pro laptopy
Neméně důležitou součástí vašich přenosných počítačů je jejich příslušenství. Jestli chcete být skutečně mobilní a zároveň elegantní, potřebujete vhodný obal či stylovou brašnu na přenášení. V dnešním přehledu se podíváme na typy batohů, pouzder, cestovních zavazadel, kufrů nebo třeba dámských tašek.
Kapitoly článku:
  1. Brašny - přehled a popis typů pro laptopy
  2. Batohy, pouzdra, desky a obaly
  3. Tašky, kufry a ostatní zavazadla
Zpravidla platí, když vlastníte notebook, máte k němu i nějaký ten obal. V dávné minulosti byla nabídka výrobců nezajímavá a k dostání bylo několik "obyčejných" modelů. To už dnes neplatí a v obchodech můžete zakoupit ledasco. My vám dnes představíme jednotlivé typy od brašen, klasických i extravagantních batohů, pouzder a desek, cestovních zavazadel a kufrů až po dámské tašky. Pro naše účely si může některé ze zmíněných druhů rozdělit na kategorie basic, standard, city nebo sport, business či prestige.

Mezi známé výrobce těchto produktů patří například 4World, Acer, Belkin, Crumpler, Dicota (velká část příslušenství i pro fotoaparáty), Fujitsu Siemens, Hewlett Packard, Kensington, IBM/Lenovo, Logitech, Lowepro, Media-Tech, Sony, Sweex, Targus, Toshiba, Trust, Velvet Idole a mnoho dalších. Za stylové či designově neobyčejné se dají považovat Built či Slappa.


Typy brašen


V další části článku si představíme jednotlivá provedení, s kterými se můžete aktuálně setkat a jak jsou ve většině případů členěna dodavateli. Některým se dostane slovního i obrázkového komentáře se stručným popisem vhodného použití, materiálu, provedení atp. Výčet zahrnuje tyto kategorie:
  • brašny a aktovky
  • batohy
  • pouzdra, desky a obaly
  • tašky (pánské i dámské)
  • brašny na kolečkách
  • cestovní kufry (ne)jen s výsuvným madlem
  • ostatní cestovní zavazadla


Brašny a aktovky


První nejpočetnější skupinou, s kterou se setkáte nejčastěji, jsou brašny. Jejich použití je vhodné pro notebooky nejrůznějších velikostí úhlopříčky obrazu (12-20"). Ty základní charakterizuje nylonový materiál, běžné polstrování, odnímatelný ramenní popruh a přítomnost kovových přezek. Mimo to nabízejí prostor pro příslušenství a mechanismus pro fixaci přístroje (pásky na suchý zip). Dají se pořídit od 500 Kč výše.


- Brašna CaseLogic NCV1 -

Ve standardní výbavě nesmí navíc chybět praktický organizér, "nastavitelný" prostor, plně polstrovaný popruh, pohotovostní nebo bezpečnostní kapsa pro mince, klíče, hodinky atp. Některé modely mohou disponovat pořadačem na optická média, vyztuženou přihrádkou nebo ochranným systémem minimalizujícím nárazy. Cena těch nejlevnějších začíná kolem hranice 1 000 Kč.


- Brašna CaseLogic TNC15 -

Lidé vyznávající sportovní styl života určitě sáhnou po stylovém designu. Tyto výrobky mají označení city nebo sport a kombinují v sobě různé druhy zapínání (klasický nebo suchý zip, přezky z umělé hmoty). Mohou mít oddělený prostor pro laptop a dokumenty s místem na psací potřeby, PDA, kalkulačku, telefon atp. Vše může být doplněno kapsou pro rychlý přístup k letenkám nebo osobním dokladům. Materiálem je polyester, plátno, nylon aj. Přístup je většinou vrchní s postranním přehozem. Cenové rozpětí je od 800 do 5 000 Kč. Nejdražší varianty mají různé připínací kapsičky na láhev s pitím, velmi odolný a nepromokavý povrch a jiné vychytávky. Mají menší hmotnost než předchozí (< 1 kg)


- Brašna Golla Shake -

Business třída s sebou nese i větší pořizovací cenu. Není problém utratit částku přes 5 000 Kč. Tomu už ovšem odpovídá kvalita. Zde už jsou použity patentové systémy ochrany, které si poradí s pádem na zem, setkat se můžete s výsuvnou rukojetí nebo kolečky pro pohodlný přesun. Použit je například pancéřový nylon s odolným vyztužením nebo pevná skořepina. Držátka a rukojeti jsou z pružné oceli přizpůsobené designu celé brašny. O množství kapes a různých přihrádek ani nemluvě.


- Samsonite Hungaroring -

Označení "Prestige" už samo o sobě evokuje cosi výjimečného. Ano je to tak, ceny se zde mohou vyšplhat až za hranici 10 000 Kč. Takové brašny už se mohou nazvat jako luxusní manažerské zavazadla. Materiálem je obvykle pravá kůže, najdeme dostatek všemožných přihrádek a speciálních kapes s polstrovanou výplní proti poškrábání elektronických předmětů, kvalitní zipy, polstrovaný protiskluzový popruh, systém k umístění celého kompletu na rukojeť kolečkového kufru atd.


- Kožený Victorinox Wainwright -

Trochu specifickou skupinou jsou aktovky. Ty levnější tvoří PVC pokryté polyesterem, ale není to podmínka. Ve výbavě najdete téměř totožné vymoženosti, jaké jsme si uváděli výše (oddělené komory, popruh přes rameno, kovové přezky, masivní rukojeť aj.). "Výraznou" odlišností je jejich vyšší hmotnost (1,5- 2 kg).


- Delsey Computer Lite -

Pokud jde o cenu, dost záleží na materiálu. Například níže je zachycena aktovka společnosti Delsey, jež tvoří pravá useň (opracovaná/zpracovaná kůže). Její cena je přibližně 3 500 Kč. Je možné ji přichytit k trolley kufru (výsuvné madlo), má důmyslný integrovaný zámek a je přes rameno i do ruky. Uvnitř najdeme oddělené komory, tak jako v jiných případech.


- Delsey Plus -
reklama