reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brazilský Vale využil technologii blockchainu k prodeji železné rudy

6.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Brazilský Vale využil technologii blockchainu k prodeji železné rudy
Technologie blockchainu se dá využívat k mnoha věcem. Brazilská těžařská firma Vale pomocí této technologie provedla první prodej železné rudy. Spolu s dalšími kroky jde o významné zrychlení procesu díky digitalizaci.
Blockchain je moderní technologií, na které stojí např. kryptoměny. Využít se dá ale mnoha jinými způsoby a s jeho využitím nyní brazilská těžařská společnost Vale poprvé prodala svou železnou rudu. Ta zamířila z Malajsie z Teluk Rubiah Maritime Terminal do Číny, kde ji koupila společnost Nanjing Iron & Steel. Celkem šlo o 176 tisíc tun železné rudy.
 
Důl na železnou rudu
ilustrační obrázek, autor: Graeme Williams, Media Club / CC BY-SA, přes Wikimedia Commons
 
Pokud jde o onen blockchain, ten byl použit k vytvoření akreditivu na blockchainové platformě Contour. Další přepravní dokumenty pak byly zpracovány platformou essDOCS CargoDocs, nicméně i toto je integrováno právě do Contouru. Taková míra integrace dle společnosti vše usnadňuje a urychluje. Zajišťuje lepší end-to-end bezpečnost a transparentnost s viditelností všech potřebných dokumentů v reálném čase pro všechny zúčastněné strany. Sníží se počet e-mailů i dalšího papírování. Navíc to není poprvé, co nějaká brazilská firma v nějaké oblasti patřila k prvním, kdo využil blockchain. Loni ho využila např. k prodeji nemovitosti (tehdy šlo o firmy Cyrela a Growth Tech, které využily systém IBM Blockchain).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama