reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bristol Ridge spatřen v počítači HP s APU A12-9800

6.6.2016, Jan Vítek, aktualita
Bristol Ridge spatřen v počítači HP s APU A12-9800
Doufali jsme, že už minulý týden na Computexu AMD oficiálně představí platformu Bristol Ridge, a to celou včetně nových desktopových APU. Ta jsou zajímavá i díky novému socketu a také díky využití pamětí DDR4. První informace ale už začínají prosakovat.
Pokud to dosud nevíte, pak APU Bristol Ridge poslouží také jako předvoj a první čipy pro patici AMD AM4 a v případě AMD také první procesory pro paměti DDR4. Následovat je budou už 14nm procesory AMD Zen, které se dle očekávání zařadí mezi FX, ale je možné, že si AMD pro ně vymyslí zbrusu novou značku a nebude je spojovat s 32nm Bulldozery.





O menší překvapení se postarala společnost HP, která pro své jisté OEM počítače vytvořila základní desku s novým APU generace Bristol Ridge (7. generace APU) a dle všeho půjde o jeden z prvních modelů řady A12. Doposud totiž mezi nejlepší desktopová i mobilní APU patřily modely A10, takže můžeme doufat, že model A12-9800 nabídne o stupeň vyšší výkon svých procesorových jader a především iGPU. Zrovna toto APU má stát v řadě Bristol Ridge vůbec nejvýše. Můžeme si také všimnout, že ačkoliv samotný procesor a jeho socket s páčkou vypadají v podstatě stejně jako starší AM3+ a podobné, rozmístění montážních otvorů pro chladiče už konečně není do obdélníku, ale do čtverce. Díky tomu už nebudeme muset řešit to, zda nám montážní mechanismus umožní náš chladič natáčet po 90°, abychom jej mohli nasměrovat dle libosti. Vyplývá z toho i to, že kompatibilita mezi starými a novými sockety AMD končí, ale jednou už musela nastat změna a nyní je k tomu vhodná příležitost. Ostatně pokud máte chladič od firmy Noctua, budete moci jako obvykle zažádat o zaslání nových dílů pro montáž na AM4 zdarma.

Samotná základní deska připomíná formát Micro ATX, ale nenalezneme na ní klasický 24pinový ATX konektor. Pro socket má připraveno šest fází a 4pinový EPS a u pamětí jsou další dva 6pinové, čili je zřejmé, že si deska vystačí s 12 V. Pak má na sobě i pár SATA 6 Gbps, sloty PCI Express 3.0 x16 a dva x1, čtyři DDR4 DIMM a obvyklou výbavu mezi zadními porty.





O desktopovém APU A12-9800 nám leccos prozradí systém Windows 10 a bohužel to není čtení, které by nás nadchlo. Můžeme vidět informaci o iGPU Radeon R7 a celkem 12 výpočetnách jádrech (4C + 8G). To znamená, že tu máme stejně jako u starších A10 "Kaveri" celkem 4 procesorová jádra a 8x 64, čili 512 Stream procesorů v grafickém jádru, a to s architekturou GCN 3.0 (GCN 1.2). Procesorová jádra mají pracovat na taktu 3,8 GHz. TDP procesoru se má pohybovat pouze kolem 65 W a výrobce si může nastavit i méně. Kaveri přitom mají spotřebu daleko vyšší a bežné uživatele by asi moc nepálilo, kdyby zůstala na stejných hodnotách, jen aby nová APU nabídla podstatně vyšší výkon, zvláště ten grafický. To ale nemůžeme s přihlédnutím k novým informacím o A12-9800 očekávat.





Obecně se také očekávalo, že výrobci základních desek na Computexu představí nové modely pro AM4, a to alespoň v podobě nehotových konceptů. Nic takového se nestalo, a tak se můžeme ptát, zda se vůbec desktopové Bristol Ridge dostanou do maloobchodní nabídky a zda snad nebudou k dispozici jen OEM výrobcům. Ostatně pokud má jejich vlajkový A12-9800 stále čeřit vodu s 512 shadery GCN 1.2, ani nás to nebude moc mrzet.

Zdroj: wccftech
reklama