reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britská BBC v Evropě obnovila vysílání na krátkých vlnách, kvůli Rusku

9.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Britská BBC v Evropě obnovila vysílání na krátkých vlnách, kvůli Rusku
Ruské úřady ve své zemi zablokovaly webové stránky britské BBC, která se nyní na to konto rozhodla, že obnoví své vysílání na krátkých vlnách. Pomocí nich totiž bude moci oslovit i ruské občany, kteří by se jinak nedostali k jejímu zpravodajství.
BBC už dříve oznámila, že v posledních dnech zaznamenala na svých ruských webových stránkách o 250 procent častější přístup z tamních adres. Budeme předpokládat, že za tím stojí opravdový zájem Rusů o britské zpravodajství spíše než pokusy o DoS útoky. BBC ostatně mluví konkrétně o tom, že na své ruské mutaci webu zaznamenala 5,3 milionů zhlédnutí od více než 420 tisíc návštěvníků, což z ní rázem udělalo její nejvytíženější cizojazyčné stránky. 
 
 
BBC se tak po blokaci svých stránek v Rusku rozhodla obnovit své vysílání na krátkých rádiových vlnách, které mají potřebný dosah. Od tohoto dne tak BBC vysílá i na dvou nových krátkovlnných frekvencích, a sice na 15.735 kHz a 5.875 kHz (krátké vlny mají rozsah 3.000 až 30.000 kHz či 100 až 10 metrů), na nichž bude každý den vysíláno zpravodajství World Service English, a to po dobu čtyř hodin denně. 
 
Na frekvenci 15.735 kHz bude BBC vysílat vždy od 16:00 do 18:00 EET (Eastern European Time), který je hodinu napřed oproti našemu aktuálnímu zimnímu či standardnímu času. Na frekvenci 5.875 kHz se pak bude vysílat od 22:00 do 00:00 EET. Jaký je ale dosah krátkých vln vysílače BBC? Nedozvídáme se, odkud se bude vysílat, ale pouze to, že signál bude snadno zachytitelný v Kyjevě a "částech Ruska", čili by to mělo samozřejmě platit i pro celé Bělorusko. 
 
BBC tak v Evropě především kvůli Rusku obnovila vysílání na vlnách, které jinak používá už jen v Africe a Asii. Právě v Evropě BBC ukončila vysílání na krátkých vlnách už v roce 2008. 
 
Zdroj: BBC


reklama