reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Britský Amazon prodával falešná APU od AMD

10.2.2015, Jan Vítek, aktualita
Britský Amazon prodával falešná APU od AMD
Někteří zákazníci obchodu Amazon UK se mohou cítit podvedeni, protože jim dorazily falešné procesory AMD A8-7600. Ve skutečnosti šlo o jiné a podstatně starší čipy, které ani nebyly vhodné pro stejné základní desky.
Zákazníci si tedy na Amazonu UK objednali APU AMD A8-7600 pro socket FM2+ a skutečně jim došly čipy, na jejichž heatspreaderu byly uvedené správné údaje, takže nešlo o prostou záměnu v obchodě. Jenomže pod heatspreaderem už není moderní APU, ale starý Athlon 64 X2 5200+ pro socket AM2, který není pinově kompatibilní a nebude pracovat na stejných základních deskách.




vlevo falešné APU, vpravo pravé APU pro socket FM2+


Podvod byl tedy velmi rychle odhalen, protože falešné APU se ani nedá umístit do socketů FM a už jen pohled na jeho rozložení pinů odhalí, že jde o procesor pro sockety AM. Pokud se tedy někdo snažil takové "APU" opravdu nacpat do desky se socketem FM2+, nejspíše skončil se zničeným procesorem a možná i socketem.

Zatím není jasné, zda se tento problém týká pouze falešných AMD A8-7600, nebo po světě kolují ještě nějaké další modely. Amazon sám reagoval tím, že zákazníkům poslal nová a už správná APU a dle dostupných informací si u něj falešná APU zakoupilo jen několik málo zákazníků.

S komentářem přispěchala také samotná společnost AMD, dle níž tento incident nemá nic společného s jeho výrobou a expedicí. AMD slíbilo, že jako obvykle tuto záležitost prošetří, aby se pokusilo najít zdroj falešných procesorů a zajistilo postih pachatelů. Spolupracovat na tom bude se samotným Amazonem i místními úřady. Do budoucna AMD také zvažuje, že představí další bezpečnostní opatření.

Zdroj: Overclock3D
reklama