reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Brýle pro rozšířenou realitu Meta 2 zastíní HoloLens

2.3.2016, Kateřina Hoferková, aktualita
Brýle pro rozšířenou realitu Meta 2 zastíní HoloLens
Na trh přijdou další brýle pro rozšířenou realitu. Meta své AR zařízení představila naživo na konferenci TED, přičemž brýle předvedl přímo CEO společnosti. Nyní je možné si Meta 2 předobjednat, protože byl zahájen předprodej.
Pokud bychom měli brýle pro rozšířenou realitu Meta 2 k něčemu přirovnat, určitě to budou HoloLens od Microsoftu. Je to poznat už na první pohled po designové stránce. Meta 2 fungují na stejném principu - přední kamera nasnímá vnější prostředí, do nějž budou prostřednictvím průhledného displeje integrovány obrazy a předměty. Čím však Meta 2 rozhodně předčí HoloLens, je zorné pole, jež nabízí.

Zorné pole u HoloLens je na šířku pouhých 30 stupňů, zatímco AR brýle od Mety nabízí 90stupňový rozhled, což je dosti znatelný rozdíl. FOV, který je u HoloLens velmi omezený, zde bude rozhodně uživatelsky příjemnější. Rozlišení stereoskopického displeje je 2K (2560×1444 pixelů) a dohromady to dělá 20 pixelů na každý stupeň.





Sledování pohybů hlavy, které je velmi důležité, aby zobrazované předměty zůstaly na místě a nepohybovaly se, má na starosti systém IMU - interní měřící jednotka používaná například u dronů. Přední kamera AR brýlí, určená na snímání okolního prostředí, má rozlišení 720p, a aby se docílilo uceleného vjemu, chybět nebudou ani zabudované reproduktory, a to hned čtyři.

Meta 2 má však i svou nevýhodu oproti HoloLens. Ke svému fungování potřebuje počítač, protože na rozdíl od brýlí od Microsoftu nemá zabudované samostatné výpočetní zařízení.





Chybět zde nebude ani podpora ovládání gesty. Pomocí zařízení Meta 2 bude moct uživatel uchopit virtuální předmět a pohybovat s ním jako se skutečnou věcí nebo používat tlačítka a virtuální dotykové obrazovky ve vzduchu. Společnost to nazývá heslem "vy jste operační systém". Místo ovladačů jako u headsetů pro virtuální realitu tak budou stačit pouze ruce. Tento systém je však ještě stále ve vývoji.

Společnost Meta zahájila předprodej svých brýlí pro rozšířenou realitu a označila je cenovkou 949 dolarů, což dělá přibližně 23 700 korun bez DPH. To je dost velký rozdíl oproti ceně HoloLens, musíme však počítat ještě s tím, že zařízení potřebuje k činnosti počítač. Ale i tak se zdá, že heslo konference TED "myšlenky, které stojí za rozšíření", platí.

Zdroj: roadtovr.com
reklama