reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

BSA a výsledky analýzy o softwarovém pirátství

15.11.2007, Jan Vítek, aktualita
BSA a výsledky analýzy o softwarovém pirátství
Organizace BSA (Business Software Alliance), která je známou protipirátskou aliancí působící i v České republice, zveřejnila výsledky výzkumu o stavu používání nelegálního softwaru. Nejčastější odpovědí od vrcholových managerů prý je, že...
Organizace BSA (Business Software Alliance), která je známou protipirátskou aliancí působící i v České republice, zveřejnila výsledky výzkumu o stavu používání nelegálního softwaru. Nejčastější odpovědí od vrcholových managerů prý je, že oni za používání nelegálního softwaru nezodpovídají a že za to mohou kolegové. „Nejčastějším obětním beránkem jsou zejména pracovníci, kteří jsou odpovědní za informační techniku, ale i řadoví zaměstnanci či dodavatelé informační techniky. Mnohdy jsou totiž k softwarovému pirátství nepřímo nuceni vedením firmy,“ řekl tiskový mluvčí protipirátské aliance BSA Jan Hlaváč.



Dále pracovníci odpovídali, že mají jiné priority než hlídání legálnosti softwaru, nebo si nestačili pořídit další licence kvůli rychlému růstu firmy či akvizici, neměli potuchy o nelegálním softwaru v podniku, licence jsou příliš drahé či se aplikace pouze testovaly a pracovníci je zapomněli odinstalovat. Společnosti dle BSA neevidují až 40 procent softwaru v jejich počítačích a až 10 procent svých počítačů vůbec, čímž vzniká prostor pro nelegální užívání aplikací. S tím se v podstatě shoduje i další cifra uváděná organizací BSA - podíl 39 procent nelegálního softwaru v České republice. Na to se mají vázat 2,5miliardové ztráty (v Kč) pro české softwarové odvětví. Tím vším se Česká republika přesto zařadila dle analytické společnosti IDC mezi 20 zemí s nejnižší mírou softwarového pirátství.

V dalších řádcích již BSA pouze straší příklady trestů, které již byly uloženy a uvádí informace, jak prevencí snížit riziko využívání nelegálního software.

Zdroj: TZ BSA
reklama