reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Bude AMD Greenland nakonec 14nm GPU?

22.12.2015, Jan Vítek, aktualita
Bude AMD Greenland nakonec 14nm GPU?
Nejen na čínském serveru MyDrivers.com, kde se často objevují zajímavé, ale nezaručené informace o chystaném hardwaru, by GPU AMD Greenland mělo být vyráběno 14nm procesem a chystáno je na následující léto.
Greenland je již známé označení pro hlavní GPU připravované série karet Radeon 400 "Arctic Islands". Dle serveru MyDrivers.com by mělo skutečně jít o GPU, které bude vyráběno 14nm procesem LPP vyvinutým společností Samsung, ovšem ten má k dispozici také společnost Globalfoundries. Nicméně tato informace ještě není zaručena, takže není vyloučeno, že nakonec opravdu nepůjde o GPU vyráběné 16nm procesem FinFET+ společnosti TSMC. Další střípek informace mluví o tom, že Greenland budou vyráběny od druhé čtvrtiny příštího roku a výsledné karty by měly na trh vstoupit ke konci prázdnin, tedy akorát pro nákupní sezónu známou jako "zpátky do školy". Jde tedy spíše o sezónu "zpátky do školy a domů k PC".





Vedle čipu Greenland bude generace Arctic Island obsahovat také ještě Baffin, Ellesmere, na něž se ale logicky zaměřuje pozornost daleko méně, neboť se očekává především souboj hi-endových karet AMD a NVIDIA. Ty mají dorazit na trh ve stejném období, což v poslední době nebylo zrovna obvyklé.

Nyní by už mělo být dávno rozhodnuto, kde a jakým procesem si AMD nechá příští generaci GPU vyrábět, takže tyto nezaručené informace mohou být pravdivé. Ostatně samotný CTO firmy AMD Mark Papermaster v listopadu potvrdil, že jeho firma již dostala z GloFo i vzorky 14nm GPU, které byly určeny k dalšímu zkoumání. Vedle serveru MyDrivers.com tuto zprávu zmínily i Korea Electronic Times, které mluví i o tom, že výrobu nových GPU na sebe nevezme jen GloFo, ale také Samsung, přesněji tedy jeho System LSI Foundry Business Department. Slíbena je oproti 28nm procesu dvojnásobná energetická efektivita, tedy výkon na watt, takže při zachování spotřeby by nové karty měly být dvojnásobně výkonné.

Můžeme už tedy pomalu začít řešit, zda bude mít AMD díky 14nm procesu nějakou výhodu, když NVIDIA již potvrdila, že čipy Pascal budou 16nm. Potenciální zákazníky bude zajímat především výkon a možná trochu také spotřeba, ale pro výrobce je tu více proměnných ke zvážení, jako cena výroby a s ní svázaná výtěžnost a schopnost dostat na trh požadované množství kusů. V případě pamětí by na tom firmy AMD a NVIDIA měly být podobně, neboť obě budou mít k dispozici HBM2 pro high-end a GDDR5 či GDDR5X pro ostatní karty.





Lze k tomu využít již známé srovnání jednotlivých procesů, z nějž je vidět, že není 14 nm jako 14 nm. Jde o velikost tvořených elementů, z nichž se skládá logika čipu a je znát, že 16FF+ firmy TSMC a 14LPE firem Samsung a GloFo k sobě mají v tomto ohledu blízko. Díky procesu 14LPE bude mít AMD ale lepší možnost k tomu, aby na jeden čip vměstnala více tranzistorů, přičemž se mluví až o 18 miliardách, čili dvojnásobku dnešních Fiji. Všeobecně se očekává, že nové generace těchto karet konečně uvedou hraní v rozlišení Ultra HD do mainstreamu. Paměti HBM2 zase umožní na jedné kartě nasadit až 32 GB paměti, což je důležité především pro další generaci karet FirePro. Vedle toho všeho by si AMD mohlo pro příští rok chystat i další speciální APU pro chystanou výkonnou konzoli Nintendo NX.



Ikona Odkaz na databáziRokProcesHlavní GPUKartaMiliardy tranzistorůPamětiPropustnost pamětí
Southern Islands201228nmTahitiHD 79704,33GB GDDR5264 GB/s
Volcanic Islands201328nmHawaiiR9 290X6,24GB GDDR5320 GB/s
Pirate/Caribbean Islands201528nmFijiR9 Fury X8,94GB HBM1512 GB/s
Arctic Islands201614nmGreenland?15 - 1832/16GB HBM21 TB/s


Zdroj: MyDrivers.com
reklama