reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Budoucnost AMD: 7nm Navi, APU s Ryzen i EPYC

17.5.2017, Jan Vítek, aktualita
Budoucnost AMD: 7nm Navi, APU s Ryzen i EPYC
AMD včera vedle nových a konkrétních produktů představilo také své plány do budoucna. Popovídat si můžeme o 7nm architektuře Navi, chystaných APU se 14nm procesory Ryzen nebo o dosud neznámých produktech.
AMD se o svých příštích produktech rozpovídalo na svém Financial Analyst Day, kde vůbec poprvé oficiálně potvrdilo, že se chystá grafická architektura Navi a že bude opravdu založena na 7nm procesu FinFET. Po ní bude následovat ještě jedna tvořená na stejném procesu, která ještě nedostala ani kódové označení a mohlo by to být tak, že Navi bude ještě tvořena klasickou litografií, zatímco ta další už pomocí extrémní ultrafialové litografie (EUV). Pokud jde totiž o Globalfoundries, právě takové mají být jeho plány, čili ze 14nm procesu přejít nejdříve na 7nm DUV a pak nedlouho nato na 7nm EUV.





Grafické čipy Navi mají využívat novou a dosud nevyužívanou paměťovou technologii, což může znamenat nějakého nástupce pamětí HBM, nebo snad i GDDR6. Vedle toho má AMD uvedeny u generace Vega dva procesy, a sice 14nm a 14nm+, takže lze očekávat, že příští rok přijde nějaký refresh architektury Vega. Zda to bude znamenat podobný výkonnostní nárůst, jaký předvádí řadové Radeony RX 500 v porovnání s RX 400, toť otázka. Co se týče firmy Globalfoundries, její výrobní kapacity AMD skutečně použije i v dalších letech, což potvrdila samotná CEO Lisa Su. Ta konkrétně mluvila o pětiletém strategickém partnerství.

AMD také předvedlo Radeon Vega Frontier Edition v akci, a to s využitím benchmarku DeepBench, který má reflektovat výkon v disciplíně hlubokého učení. V tom měla Vega porazit konkurenční akcelerátor NVIDIA P100 o 30 procent. To by tak zhruba odpovídalo při srovnání s kartou Tesla P100 bez NVLink, která má 18,7 TFLOPS v FP16, kde Radeon dosahuje 25 TFLOPS (P100 s NVLink má však vyšší výkon, a to 21,2 TFLOPS).





Co se týče her, Vega se předvedla v rozlišení 4K a hře Sniper Elite 4, kde dosahovala stálých 60 až 70 FPS a místy i přes 80 FPS. GeForce GTX 1080 Ti má mít podobný výkon, čili v průměru mezi 60 a 70 FPS, ale stojí za zmínku, že Sniper Elite 4 je titul optimalizovaný pro AMD s podporou DirectX 12. To je ale naprosto jasné, že AMD si pro takovou prezentaci nevybere hru, která nebude optimalizována pro jeho karty. Pak byl prezentován i nový Tomb Raider, a to pro demonstraci schopností kontroleru High Bandwidth Cache. Ten optimalizuje využití paměti a Vega byla v tomto případě osekána na pouhé 2 GB paměti, s čímž si HBCC poradil velice dobře. Zapnutá technologie dokázala dostat framerate se 2 GB paměti téměř na úroveň karty s plně přístupnou kapacitou. Nicméně Radeon Vega Frontier Edition není určen pro hráče a Raja Koduri to nezapomněl patřičně zdůraznit.

Nová Ryzen APU nyní již s potvrzenými iGPU architektury Vega, přijdou na trh v druhé polovině tohoto roku a směřovat budou především do herních notebooků či 2v1. AMD zde oproti 7. generaci (poslední 28nm APU) slibuje dvojnásobnou energetickou efektivitu. Výkon CPU pak má být o polovinu vyšší a grafiky o 40 procent.





Pak byly potvrzeny už daleko dříve očekávané 16jádrové procesory Threadripper a o nich se více dozvíme na Computexu. A co je zmíněný EPYC? Jde o nově narozenou platformu s procesory AMD Opteron pro servery, které přijdou s až 32 jádry, čili ta bude zahrnovat už dobře známé procesory Naples. Půjde tak opravdu o čtyři osmijádrové čipy, jaké využívají Ryzen 7, a to propojené pomocí Infinity Fabric Technology.





AMD uvádí, že EPYC nabídne oproti konkurenci o 45 % více jader, o 122% více datové propustnosti (RAM s využitím 8kanálového přístupu) a o 60 % více I/O propustnosti (až 128 linek PCIe 3.0). Počítá se také s dvoupaticovými servery a s nástupníky v podobě 7nm Rome a Milan založenými na jádrech Zen2 a Zen3, které mají příjít v průběhu následujících 3 let.





Akcie AMD v reakci na to po prudkém poklesu ze začátku května opět výrazně posilují a z 10 USD posílily už na 12,75 USD.

Zdroj: AMD
reklama