reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Canon Kokomo: nová sociální platforma pro virtuální realitu

8.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Canon Kokomo: nová sociální platforma pro virtuální realitu
Canon hledá další trhy, kde by se po propadu prodejů fotoaparátů mohl uchýlit. Slibně to vidí v oblasti virtuální reality, pro níž vyvíjí novou sociální platformu. Ta nese název Kokomo a má nabídnout realistické, byť virtuální hovory.
Společnost Canon má ve výrobním portfoliu spoustu druhů výrobků. Jedním z nich jsou i fotoaparáty, které ale s přechodem na focení pomocí telefonů utržily těžkou ránu. Jednou z cest, jak pomoci této oblasti, by mohla být i virtuální realita. Canon totiž vyvíjí sociální platformu s využitím virtuální reality, kde se může uplatnit i jeho technika. Nese název Kokomo a při jejím vývoji byl využit i fotoaparát Canon EOS R5 s podporou 8K videa a objektiv Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye.
 
Canon EOS R5
 
Pomocí těchto fotoaparátů byly natočeny lokace v Malibu, Kalifornii, New Yorku a na Havaji. Lidé se pak mohou ve virtuální realitě setkat právě na těchto místech ve fotorealistické kvalitě. Tzv. ImmersiveCall mají lidem přinést takový zážitek hovoru s ostatními, který jim nemohou přinést standardní videohovory. Zatím ale není jasné, s jakým hardwarem bude Kokomo vlastně kompatibilní a Canon zároveň hovoří, že se tato platforma ani nikdy nemusí objevit. Každopádně doprovodné video ukazuje i APS-C fotoaparáty řady Canon EOS M se standardním objektivem, takže se nezdá, že by Kokomo fungovalo jen s EOS R5, jehož cena je šestimístná. Jak přesně to ale bude fungovat, to nevíme.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama