reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Carbon3D ukázal "revoluční technologii 3D tisku"

18.3.2015, Jan Vítek, aktualita
Carbon3D ukázal "revoluční technologii 3D tisku"
Kalifornská začínající firma Carbon3D ukázala svou technologii 3D tisku, kterou označila za revoluční. Je totiž prý schopna tisknout 25 až 100krát rychleji než dnes využívané technologie. Dostala název CLIP.
Název CLIP je složen ze slov Continuous Liquid Interface Production, takže je zřejmé, že se bude pracovat s tekutými materiály. Technologie byla již demonstrována na konferenci TED a má prý zatřást se světem 3D tisku.





Pod technologií CLIP si prý můžeme představit scénu z filmu Terminator 2, ve které robot T-1000 povstane z louže tekutého kovu. Stejně tak CLIP dokáže objekty tvořit v tekutém materiálu, konkrétně tekuté pryskyřice, která tvrdne pod UV zářením, takže jde o technologii, jež má velmi blízko stereolitografii. Klasické 3D tiskárny využívající trysky vrstvící na sebe teplem měknoucí materiál tedy staví na základní platformě, která je zde také, ovšem otočená vzhůru nohama a objekt se tvoří pod ní. Nádrž s pryskyřicí přitom může být celkem mělká, neboť objekt se tvoří postupně a základní platforma se postupně pohybuje směrem nahoru. Nejlepší obrázek si ale uděláte sami díky přiloženému videu.


Tvoří se pomocí paprsků UV světla pronikajících skrz okno propustné pro kyslík, který je nutný k tomu, aby tekutá pryskyřice mohla vytvrdnout. Technologie je přitom schopna pracovat s rozlišením pouhých 20 mikronů, což je jen čtvrt tloušťky kancelářského papíru.

Jde tedy o zcela novou technologii, která má prý potenciál být až 1000x rychlejší než ty klasické. A rychlost tisku je právě jeden z největších problému současných 3D tiskáren. Carbon3D svou technologii vyvíjí již třetím rokem a teprve se ji chystá nabídnout na trhu. Uplatnění může najít všude tam, kde se využívají ty klasické, čili v designu, výrobě prototypů, automobilovém průmyslu, apod. Firma ji chce dostat na trh v horizontu jednoho roku a již má několik tiskáren, které si firmy testují. Jde o nejmenovaného výrobce automobilů, výrobce sportovního oblečení a výzkumnou laboratoř.

Zdroj: Hexus.net

reklama