reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Carvey: 3D vyřezávací stroj z Kickstarteru

22.10.2014, Jan Vítek, aktualita
Carvey: 3D vyřezávací stroj z Kickstarteru
Na Kickstarteru se objevil nový projekt, který se týká 3D vyřezávacího stroje Carvey, který umožní vytvářet 3D objekty z různých materiálů. Jeho tvůrci říkají, že po 3D tisku jde o další krok kupředu, tak se na to podívejme.
Carvey je tedy označen za 3D vyřezávací stroj, přičemž každého asi napadne, čím se tedy liší od CNC frézky, když používá frézy a je s nimi schopen operovat ve 3D prostoru. Odpovědí je, že by přeci jen mělo jít o zařízení určené pro širší veřejnost, než jsou profesionální nástroje. A pak je tu s tím spojený fakt, že Carvey pracuje s jednoduchým webovým sofwarem Easel, a ten ve své dnešní podobě není schopen vytvořit opravdový 3D objekt, třeba reliéfní mapu. Easel podporuje tzv 2,5D, čili je možné nástroj nastavit do určité výšky, ale pak už bude pracovat pouze v ní. Samotný Carvey ale prý podporuje 3D, ovšem k tomu bude uživatel muset využít nějaký CAD/CAM software schopný ovládání tohoto stroje. Více k tomu tvůrci, firma Inventables, neprozradili.





Samotný projekt právě odstartoval a jeho ambicí bylo vybrat 50.000 dolarů, což bylo už za necelý den několikanásobně překročeno a nyní se vybraná částka blíží čtvrt milionu.





Vyřezávat budeme moci s využitím různých materiálů, mezi něž patří tvrdá a měkká dřeva, MDF a překližky, desky plošných spojů, kovy, plasty, vosky a pěny či linoleum. V podstatě záleží na tom, jaký nástroj si pro vyřezávání vybereme, na čemž bude záviset celkový úspěch nebo neúspěch. Tvůrci přitom sází na jednoduché použití, ovšem kdo se už někdy potýkal s frézou, tak ví, že s ní není vždy snadné pořízení. Carvey si ale má po zadání úkolu a odeslání úlohy vše obstarat sám s pomocí automatické kalibrace a po uživateli se krom zadání designu žádá pouze to, aby si vybral druh materiálu, z nějž bude Carvey vyřezávat.





Zařízení má rozměry 61 x 61 x 46 cm, hmotnost cca 27 kg a pracovní plocha má rozměry 305 x 203 x 70 mm, přičemž uváděná hodnota rozlišení je 0,03 mm. Motor pohánějící nástroj si vezme až 300 W a je schopen pracovat při otáčkách 3000 až 12000 za minutu. S počítačem se stroj spojí pomocí rozhraní USB a vzhledem k tomu, že jeho software pracuje ve webovém prohlížeči (výrobce udává pouze Chrome), nebudeme potřebovat žádné ovladače a ani nemusíme nic instaloovat. Náročnější uživatelé, ale asi nebudou zrovna spokojeni s tím, co doprovodný software Easel nabídne za možnosti. Asi nejvíce vám ale o Carveym řekne video, které si můžete prohlédnout na stránkách Kickstarteru (viz zdroj).

A co cena? Pokud se nespokojíte pouze s malými dárky za podporu několika dolary a chcete rovnou svůj Carvey, připravte si 1999 USD plus 150 USD za poštovné do zemí mimo USA. Počkat si ale budete muset až do září příštího roku, přičem není vyloučeno, že do té doby se software naučí pracovat ve 3D.

Zdroj: Kickstarter
reklama